Sănătate

Alergiile ar putea fi provocate de mutațiile genetice

Mutaţiile genetice par să joace un rol important în numeroase alergii, relevă miercuri un studiu publicat în revista de specialitate Science Transnational Medicine, preluat de AFP.

Gena în cauză codifică o proteină numită TGF-beta, cunoscută pentru efectele sale asupra organismului, de la creşterea celulelor din organe la comunicarea între aceste celule, potrivit Agerpres.

De asemenea, disfuncţiile acestei proteine joacă un rol important în sindroamele Marfan şi Loeys-Dietz, boli genetice rare care afectează ţesuturile conjunctive din întregul organism şi provoacă leziuni arteriale asociate cu anomalii morfologice.

'Avem indicii că aceste tulburări genetice, care afectează proteina TGF-beta şi care sunt responsabile pentru unele simptome clinice observate în sindroamele Marfan şi Loeys-Dietz, joacă un rol şi în astm, alergiile alimentare şi eczeme', susţine dr. Pamela Frischmeyer-Guerrerio, imunolog la Centrul pentru copii de la spitalul Johns Hopkins (Maryland, estul SUA), unul din coautorii studiului.

'Codarea genetică defectuoasă a proteinei TGF-beta pare să declanşeze seria de reacţii în lanţ care sfârşeşte prin a provoca boli alergice', adaugă dr. Harry Dietz, cardiolog la acelaşi centru şi un alt autor al studiului.

Cercetătorii au descoperit rolul potenţial jucat de această proteină defectuoasă în alergii, constatând că bolnavii cu sindroamele Marfan şi Loeys-Dietz suferă de alergii mai mult decât restul populaţiei.

 

 

Etichete: alergie
abonare newsletter