Sănătate

Pacienţii cu boli hepatice din Transilvania şi-au dat întâlnire la Cluj

Peste 600.000 de români sunt infectaţi cu virusul hepatic C şi un număr mult mai mare cu virusul hepatic B.

Pentru a afla totul despre boala de care suferă, bolnavii cu afecţiuni hepatice din Transilvania vor afla toate detaliile de care au nevoie de la specialişti în cadrul unei întâlniri care va avea loc în curând la Cluj.

Evenimentul se află la cea de-a treia ediţie şi este organizat de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice România Filiala Cluj, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor” şi Houston NPA.


100 de persoane sunt aşteptate să participe la această întâlnire în perioada 28-29 martie la hotel Belvedere din Cluj-Napoca. Sunt aşteptaţi pacienţi cu afecţiuni hepatice, dar şi familiile acestora şi medicii interesaţi de patologia hepatică. Intrarea este liberă.

Hepatita netratată duce la cancer

Medicii trag un semnal de alarmă în privinţa hepatitelor cronice virale B şi C şi spun că reprezintă o problemă de sănătate publică. Cei care nu se tratează la timp pot face cancer hepatic.


“Hepatitele cronice virale B si C necesită tratament antiviral, iar pacienţii netrataţi corect şi la timp dezvoltă ciroze hepatice şi cancer hepatic. În momentul de faţă atât medicii, cât şi pacienţii aşteaptă introducerea triplei terapii şi a terapiei cu interferon “free” pentru hepatita C”, a declarat prof. dr. Vasile Andreica, şef secţie Clinica Medicala III din cadrul Institutului Regional de Gastroenterologie si Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor” Cluj-Napoca şi coordonatorul ştiinţific al conferinţei.

6.000 de clujeni cu boli hepatice

La nivelul judeţului Cluj, în evidenţele medicilor de familie, sunt înregistraţi peste 6.000 de pacienţi care au fost diagnosticaţi cu ciroze sau cu alte hepatite cronice. Cel mai grav este că numărul pacienţilor cu aceste tip de boli este în continuă creştere.


Ultimele date de la nivel naţional arată că peste 600.000 de români sunt infectaţi cu hepatita C. Deşi nu există o statistică în ceea ce priveşte numărul persoanelor infectate cu hepatita B se preconizează că numărul lor este mult mai mare.

La nivel mondial, anual, aproximativ un milion de oameni mor din cauza bolilor hepatice.


 

 


 

abonare newsletter