Sănătate

Primele transplanturi, de cord şi rinichi, efectuate la Cluj după scandalul din sistem

Echipe de specialişti de la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Tîrgu Mureş şi Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca au făcut, vineri, un transplant de cord, respectiv două de rinichi de la acelaşi donator în moarte cerebrală.

Şeful secţiei Chirurgie Cardiovasculară Adulţi şi Copii din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Tîrgu Mureş, Horaţiu Suciu, a declarat că intervenţia a durat circa cinci ore şi a decurs fără probleme.

”Vineri am efectuat al 11-lea transplant cardiac din acest an, am prelevat cordul în Târgu Mureş de la o pacientă de 34 de ani din judeţul Harghita, victima unui accident rutier, aflată în moarte cerebrală. Receptorul a fost un bărbat în vârstă de 46 de ani din Gorj, aflat pe lista de aşteptare de un an, cu insuficienţă cardiacă în stadiu avansat. Intervenţia a durat circa cinci ore şi a decurs fără probleme, pacientul e bine, nu avem motive de îngrijorare. Precedentul transplant a avut loc în luna septembrie, deci cel efectuat vineri a fost primul după scandalul creat în jurul operaţiilor de transplant. Noi ne-am gândit, în primul rând, la bolnavi, care nu au nicio vină dacă nu se înţeleg medicii sau Ministerul Sănătăţii. Problemele despre care s-a vorbit se vor rezolva, pornind de la premisa că nimeni nu vrea să fie rău”, a spus Suciu, potrivit Mediafax.


Acesta s-a declarat convins că atât medicii, cât şi Ministerul Sănătăţii doresc ca lucrurile să iasă bine, susţinând că este nevoie de un dialog eficient şi constructiv care, deocamdată, lipseşte.

”În continuare, trebuie să fie invitaţi la discuţii cei care se ocupă efectiv cu aceste lucruri. Poate şi asta este o problemă, faptul că până acum nu au fost invitaţi astfel de specialişti, ci unii care nu ştiu. Eu, de exemplu nu au fost prezent pentru că aş fi spus care sunt probemele. Sunt probleme de comunicare care se nasc, dar pe fond intenţiile sunt bune şi, inevitabil, transplant se va face în continuare în România. Trebuie doar să fim mai bine susţinuţi”, a mai spus Horaţiu Suciu.


Pacientul care a primit inima de la donatorul în moarte cerebrală va fi externat la începutul anului viitor, urmând să rămână, până atunci, pe perioada sărbătorilor de iarnă, în spitalul din Târgu Mureş sub supraveghere medicală.

”Principala sărbătoare pentru acest pacient este că a primit şansa unei vieţi mai lungi şi mai bune”, a conchis Suciu.


La rândul său, coordonatorul Centrului Regional de Transplant Cluj, Dan Luscalov, a declarat că rinichii donatorului în moarte cerebrală a cărei inimă a fost transplantată la Tîrgu Mureş au fost transplantaţi, vineri, la doi pacienţi la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca.

”Transplanturile nu s-au întrerupt la ICUTR, ceea ce am spus noi a fost că, din cauza discuţilor din presă şi a scandalului creat, vor scădea numărul donatorilor în moarte cerebrală. Nu au fost până acum donatori. Este primul donator în moarte cerebrală după trei săptămâni. La ICUTR au fost realizate, vineri, două transplanturi de rinichi la doi pacienţi, la o fată de 23 de ani din Braşov şi la un tânăr de 28 de ani din judeţul Brăila, care se simt bine”, a spus Luscalov.

Ultimele Stiri
abonare newsletter