Sănătate
Campania de vaccinare împotriva rujeolei, fără efect la Cluj
Rata de refuz în privinţa vaccinului anti-rujeolă rămâne mai ridicată decât şi-ar dori autorităţile.
Campania de vaccinare împotriva rujeolei, fără efect la ClujCampania de informare şi vaccinare împotriva rujeolei a început la Cluj de aproape două săptămâni. Rata de refuz a vaccinării în judeţ se ridică, la aproximativ 17 la sută, condiţii în care conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) a propus primarilor să organizeze întâlniri cu cetăţenii pentru a da o şansă în plus specialiştilor să le explice oamenilor la ce pericole se expun.
Directorul DSP Cluj, Mihai Moisescu-Goia, a declarat, miercuri, că deja au fost luate câteva măsuri suplimentare, precum transmiterea de informaţii, mai ales către comunităţile rurale izolate sau către cele nomade, prin intermediul mediatorilor, dar şi publicarea de pliante care au fost plasate în farmacii.
Cu toate acestea, cel puţin pentru vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă), rata de refuz rămâne mai ridicată decât şi-ar dori autorităţile. Potrivit statisticilor DSP Cluj, în luna iulie existau înregistrate aproximativ 700 de refuzuri de vaccinare.
'Propunem autorităţilor locale, primăriilor, organizarea de întâlniri cu cetăţenii cărora să li se explice de către medici avantajele vaccinării copiilor, cu scopul reducerii ratei de refuz a vaccinării. Am şi fost deja să vorbesc cu ei. Dacă primarul susţine acţiunea de vaccinare, va creşte şi adresabilitatea către medici. În iulie, la grupa de vârstă 9 - 11 luni, din 832 de copii au fost vaccinaţi 563, în 58 de cazuri a fost refuz, iar ceilalţi au avut contraindicaţie temporară fiind în faze de boală acută care contraindică vaccinarea. La copiii între 1 şi 4 ani au fost catagrafiaţi 2.335 de copii, din care au fost vaccinaţi 986 şi 414 au fost refuzuri, iar la cei între 5 - 9 ani am avut 3.393 de catagrafiaţi, din care am vaccinat 1.398 şi au fost 226 de refuzuri', a spus directorul DSP Cluj, potrivit Agerpres.
Acesta a explicat că, totuşi, un progres a fost înregistrat în urma acţiunilor din ultimele luni, rata vaccinării crescând de la 58,6 % la 64 %.
Moisescu-Goia a mai spus că a observat, în ultimii zece ani, o acutizare constantă a refuzului de vaccinare, mai ales pentru ROR, şi consideră că această atitudine este cauzată, pe de o parte, de informaţii prost înţelese de populaţie, iar pe de altă parte de informaţii transmise deficitar, de diferite entităţi, prin diferite forme de media.
“La Răchiţele am avut surpriza ca două persoane să refuze vaccinarea, motivele fiind că nu au încredere în vaccin. Unii refuză de obicei cam toate vaccinurile, dar pentru rujeolic, am observat şi mai demult că, deşi aveam vârful de gamă mondială, refuzau. Cam de vreo zece ani se constată o creştere uşoară a refuzului de vaccinare. Eu am o explicaţie, toate informaţiile aiurea care circulă şi sunt scrise materiale foarte bine prelucrate, că din ceea ce spune un profesionist iei ce îţi convine şi îl pui într-un context în care deja capătă altă tentă. (...) Mulţi nu au posibilitatea să verifice”, a afirmat Moisescu.
Directorul DSP Cluj a mai precizat că nu doar persoane cu o educaţie deficitară refuză vaccinarea, ci şi oameni care au o bună pregătire într-un anumit domeniu şi care pot fi consideraţi oameni informaţi