Sănătate

OMS: 25% din cazurile de cataractă pot fi cauzate de expunerea la UV. Anual 3,2 milioane de oameni îşi pierd vederea din cauza radiaţiilor

Un procent de 25% din cazurile de cataractă pot fi cauzate de expunerea la UV. Anual, 3,2 milioane de oameni din întreaga lume îşi pierd vederea din cauza expunerii la radiaţiile UV, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

OMS: 25% din cazurile de cataractă pot fi cauzate de expunerea la UV. Anual 3,2 milioane de oameni îşi pierd vederea din cauza radiaţiilor OMS: 25% din cazurile de cataractă pot fi cauzate de expunerea la UV. Anual 3,2 milioane de oameni îşi pierd vederea din cauza radiaţiilor

Studii recente arată că 96% din populaţia Europei cunoaşte pericolul pe care soarele îl reprezintă pentru piele, dar numai 6% dintre cetăţeni ştiu că au nevoie de protecţie UV şi pentru ochi.

Astfel, există riscul de instalare timpurie a unor boli care, în trecut, apăreau doar la adulţi. Este vorba despre cataractă, pterigion sau pingueculă. Dacă în cazul acestora există o rezolvare chirurgicală, sunt şi boli cum ar fi degenerescenţa maculară legată de vârstă în care pierderea vederii este permanentă şi ireversibilă.


În schimb, specialiştii atrag atenţia că dacă de la soare avem beneficii în ceea ce priveşte sintetizarea de vitamine la nivelul pielii, ochii nu au niciun beneficiu de pe urma expunerii îndelungate. La fel de dăunătoare pentru ochi sunt şi radiaţiile luminoase emise de ecranele telefoanelor, tabletelor, laptopurilor, televizoarelor. Dacă despre radiaţiile UV toată lumea ştie că sunt nocive, nu multă lume ştie că există o porţiune de lumină, cea albastru-violet, de care trebuie să ne protejăm.

„Când îmi întreb pacienţii cât de mult stau în faţa ecranelor, invariabil răspunsul este: `Minimum trei, patru ore pe zi`, în cazul adulţilor, dar chiar şi al copiilor. (…). În concluzie, trebuie, ca specialişti ai vederii sănătoase, să oferim cea mai bună protecţie în medii cu lumină albastră şi radiaţii ultraviolet”, spune dr. Roxana Cozubaş, medic specialist oftalmolog.


Referitor la ochii copiilor, filtrele lor naturale, corneea şi cristalinul, sunt foarte transparente, comparativ cu cele ale adulţilor. Astfel, ochelarii de soare sau cei cu protecţie pentru lumina ecranelor nu sunt un moft, ci o nevoie, susţin specialiştii.  Mediafax

 

Etichete: radiatii cataracta oms
abonare newsletter