Sănătate
Consumul ridicat de sare, asociat cu un risc dublu de insuficiență cardiacă
Consumul ridicat de sare este asociat cu un risc de două ori mai mare de insuficiență cardiacă, potrivit rezultatelor unui studiu desfășurat pe parcursul a 12 ani, la care au participat peste 4.000 de persoane, prezentat duminică în cadrul Congresului Societății Europene de Cardiologie și citat luni de Science Daily și MedicalXPress.
Consumul ridicat de sare, asociat cu un risc dublu de insuficiență cardiacă"Aportul ridicat de sare (clorură de sodiu) este una dintre cauzele principale ale hipertensiunii arteriale și un factor de risc independent pentru boala coronariană și atacul cerebral", a declarat Pekka Jousilahti, profesor cercetător în cadrul Institutului Național pentru Sănătate și Bunăstare din Helsinki, Finlanda.
Cercetarea a analizat relația dintre consumul de sare și apariția insuficienței cardiace.
Estimarea aportului individual de sare este dificil de realizat din punct de vedere metodologic și, prin urmare, eșantioanele corespunzătoare de populație sunt greu de găsit.
Cercetarea a analizat date prelevate de la 4.630 de bărbați și femei, cu vârste între 25 și 64 de ani, aleși în mod aleatoriu, care au participat la Studiul privind Sarea din Carelia de Nord și la Studiul Național FINRISK, desfășurat între 1979 și 2002 în Finlanda.
În timpul celor 12 ani de studiu, 121 de bărbați și femei au dezvoltat insuficiență cardiacă.