Sănătate

Peste 100.000 de mii de voluntari și pacienți sunt implicați în găsirea unui medicament împotriva coronavirusului

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) anunță că mai mult de 100.000 de voluntari sănătoși și pacienți sunt înrolați în peste 250 de studii clinice la nivel global pentru găsirea unei soluții farmaceutice împotriva Coronavirusului.

Peste 100,000 de mii de voluntari și pacienți sunt implicați în găsirea unui medicament împotriva coronavirusului Peste 100,000 de mii de voluntari și pacienți sunt implicați în găsirea unui medicament împotriva coronavirusului

PRIMER - care reunește cele mai importante 19 situri de fabricație din țară – salută cu recunoștință contribuția tuturor voluntarilor sănătoși și pacienților care participa la studiile clinice derulate în vederea găsirea unui tratament și a unui vaccin împotriva SARS-CoV-2.

„OMS, guvernele, oamenii de știință, comunitatea medicală și industria farmaceutică s-au aliniat în ultimele două luni într-o cursa nemaivăzută pentru a pune capăt pandemiei. La acest efort contribuie mai mult de 100.000 de voluntari sănătoși și pacienți înrolați în peste 250 de studii clinice care se desfășoară în 100 de țări”, a declarat Dr Dragoș Damian, Director Executiv PRIMER.


Conform reglementărilor în vigoare trialurile clinice se desfășoară în patru faze, cea mai importantă fiind faza III, în care medicamentul nou este administrat unor grupuri mai mari de voluntari sau pacienți. În această faza, investigatorii verifică eficientă și siguranță medicamentului sau vaccinului prin comparație cu placebo sau cu alte terapii care deja se află în uz. Durata studiilor clinice poate varia de la câteva luni la câțiva ani, iar parcurgerea tuturor fazelor este necesară și obligatorie tocmai pentru că medicamentul sau vaccinul care va ajunge să vindece zeci de mii de pacienți să fie sigur și eficient.

„Curajul și altruismul voluntarilor sănătoși și al pacienților care participa la studiile clinice pentru descoperirea unui tratament sau vaccin împotriva Coronavirusului sunt remarcabile pentru că riscurile pe care și le asumă sunt foarte mari, așa cum sunt și așteptările populației de a găși o formulă de tratament în cel mai scurt timp” a continuat oficialul PRIMER.


Voluntarii sănătoși și pacienții înrolați în studiile clinice sunt eroii necunoscuți care în ultima sută de ani au stat alături de oamenii de știință făcând posibile descoperiri și progrese remarcabile în tratamentul unor boli grave cum sunt cancerul, diabetul, afecțiunile autoimune, neurodegenerative, genetice și cele cauzate de virusuri, cum este și COVID-19. “Mai presus de orice recompensă materială cei peste 100.000 de voluntari sănătoși și pacienți aflați în studii clinice în acest moment merită să fie aminititi și recunoștință noastră pentru că și datorită lor un medicament sau un vaccin vor deveni încă de anul acesta o realitate salvatoare de vieți” a mai declarat Damian.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter