Sănătate

Vine VALUL PATRU al pandemiei COVID-19? „Concurența” între vaccinare și infectarea cu COVID-19, factorul declanșator

Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat probabilitatea foarte mare ca valul patru al pandemiei să existe, iar asta mai repede decât ne așteptăm.

 

 


Nelu Tătaru susține că în acest moment suntem în vârful valului trei, dar nu exclude apariția valului patru mai devreme decât ne-am aștepta.

O „concurență” între vaccinare și boală


Fostul Ministru al Sănătății a explicat faptul că există o continuă bătălie între numărul celor vaccinați și cel al persoanelor infectate cu COVID-19.

"În acest moment este o concurență între vaccinare și boală. Sfatul meu pentru ca oamenii să se vaccineze ar fi ca dacă vrem să ajungem la o viață cvasi-normală, trebuie să ne vaccinăm. Lumea trebuie să se vaccineze.


Cred că valul patru va fi după o mobilitate mai accentuată, dar stați să ieșim din valul trei. Suntem în vârf. Noi, specialiștii, urmăream cele patru barometre: prezența în unitățile de primire urgențe, secțiile de boli infecțioase, terapiile intensive și decesele. Aceste patru barometre sunt cele care ne spun unde ne aflăm.

Mobilitatea e cel mai important indice care dă transmiterea comunitară. Spre exemplu, nu școală propriu zisă e cea problematică, ci modul în care ajunge elevul la școală, alături de bunici, părinți, etc…", a declarat Nelu Tătaru, potrivit Antena 3.


Explicații oferite de profesorul UBB

Profesorul Răzvan Cherecheş, fost consilier onorific al ministrului Sănătăţii, a declarat că va exista un val patru al pandemiei de coronavirus, care va apărea cel mai probabil spre finalul anului, când vremea se va răci din nou. Chiar și așa, specialistul în sănătate publică consideră că nu va mai fi un număr de cazuri la fel de mare ca în prezent, datorită numărului de persoane vaccinate anti-COVID.


 „Vaccinurile nu ne vor proteja pentru valul trei. Abia la finalul verii, începutul toamnei, se va face diferenţa, atunci când va începe valul patru. În momentul în care vremea se va răci din nou şi vom reintra în case vom începe din nou să ne infectăm, să transmitem infecţia. Sigur, vor fi numere semnificativ mai mici, dar vom vedea o creştere faţă de perioada verii, pentru că deja de peste două luni, din momentul în care se va încălzi vremea şi vom ieşi din case, vom începe să stăm cu geamul deschis, va începe să scadă rata de transmitere a virusului şi probabil cam la o lună, o lună și jumătate din momentul în care se va încălzi vremea, va începe să se vadă efectul şi în secţiile de terapie intensivă, unde va scădea numărul de persoane internate”, a explicat Răzvan Cherecheş.

 

abonare newsletter