Sănătate

Ce se întâmplă când hipertensiunea e asimptomatică? Dr. Ioana Mureșan, cardiolog: ”Scade complianța pacienților la tratament”

Hipertensiunea arterială se numără printre principalele cauze pentru care pacienții se prezintă la medicul cardiolog.

O valoare normală a tensiunii arteriale se încadrează, în mod obișnuit, sub pragul de 130 cu 85 mmHg, iar valorile optime sunt sub 120 cu 80 mgHg. Atunci când un pacient prezintă valori tensionale de peste 140 cu 90 mmHg, la măsurători repetate, medicul îi va pune diagnosticul de hipertensiune.

”În principiu, diagnosticul de hipertenisune este stabilit de un medic, care face o evaluare de ansamblu, o evaluare integrată a pacientului cu toate datele clinice și paraclinice. Trebuie să precizăm că hipertensiunea arterială este un factor major de risc cardiovascular, având repercursiuni importante asupra sănătății cardiovasculare. Pe lângă afectarea implicită cardiacă și vasculară, avem și conscințe asupra unor altor organe, de exemplu creier, țesutul cerebral, renal, rinichii și ochii” explică dr. Ioana Mureșan, medic specialist cardiolog în cadrul spitalului de cardiologie ARES din Cluj-Napoca.


Hipertensiunea arterială poate fi recunoscută relativ ușor în cazul pacienților care nu au deja un diagnostic medical. Printre cele mai frecvente simptome asociate hipertensiunii se numără durerile de cap sau amețelile.

”Unii pacienți, mai ales la valori tensionale mai crescute, pot prezenta diverse simptome cum ar fi cefaleea occipitală, amețeli, senzația de roșeață, de căldură la nivelul feței. De asemenea, în cazul urgențelor hipertensive, pot apărea inclusiv simptome și semne de accidente vasculare cerebrale dacă vorbim despre un accident vascular cerebral hemoragic sau alterarea stării de conștiență, în cadrul encefalopatiei hipertensive. Și nu în ultimul rând, fenomene de insuficiență ventriculară stângă acută” arata dr. Mureșan.


De cealaltă parte, atrage atenția cardiologul, hipertensiunea arterială poate fi și asimptomatică, ceea ce contribuie la complianța mai scăzută la tratament a pacienților.

Pentru depistarea hipertensiunii arteriale este nevoie de un consult complet cardiologic. Medicul cardiolog va face anamneza pacientului și îi va recomanda anumite investigații. Montarea unui holter de tensiune poate fi o modalitate pentru depistarea acestei afecțiuni. Modul în care se tratează hipertensiunea arterială depinde ulterior de o multitudine de factori. Medicul cardiolog este cel care evaluează pacientul și stabilește conduita terapeutică, individualizată pentru fiecare pacient. Tratamentul depinde atât de vârsta pacientului, de factorii de risc pe care îi are, de valorile tensionale și de țintele terapeutice urmărite.


”Stilul de viață este în general foarte important în ceea ce privește sănătatea cardiovasculară. Acum ne vom referi în particular la pacienții hipertensivi. Acestora le recomandăm o dietă hiposodată, de obicei. De altfel, tuturor pacienților cardiaci le recomandăm dieta mediteraneană, care a fost dovedită a scădea riscul cardiovascular. Pe lângă dietă, recomandăm moderație în consumul de alcool și abandonarea fumatului. De asemenea, un aspect deosebit de important este reprezentat de obezitate și activitatea fizică. Vom recomanda pacienților să-și mențină un indice de masă corporală sub 30 kg/mp. Optim ar fi între 20-25 kg/mp. Dacă nu reușesc să slăbeacă, să scadă în greutate singuri, le recomandăm inclusiv consiliere nutrițională pentru a remedia acest aspect. Iar în ceea ce privește activitatea fizică, cel puțin 30 de minute pe zi, dacă nu se poate în fiecare zi, măcar 5 zile pe săptămână” spune dr. Ioana Mureșan.

Aceasta subliniază faptul că hipertensiunea arterială este un factor major de risc cardiovascular, ceea ce presupune o creștere a riscului de deces de cauză cardiacă. Hipertensiunea netratată devine factor de risc pentru infarctul miocardic și accidentele vasculare cerebrale. De asemenea, complicațiile hipertensiunii, în ceea ce privește afectarea cerebrală, afectarea renală, afectarea vasculară, pot duce la un prognostic mai nefavorabil în cazul pacienților care suferă de hipertensiune.


Articol sponsorizat  de spitalul de cardiologie Monza-Ares din Cluj-Napoca.

abonare newsletter