Sănătate

VIDEO. O noapte de gardă la Untold. Paramedic: „Unele cazuri au ajuns la spital, s-a intrat de urgență în operație”

Paul Oargă, un paramedic la SMURD Cluj, a prezentat cum s-a desfășurat o noapte de gardă la Untold, într-un video. El spune că într-o singură noapte au fost foarte multe cazuri, iar unele chiar au fost trimise la spital, unde s-a intrat de urgență în sala de operație.

 

Paramedicul clujean a arătat cum au stat lucrurile la unul dintre corturile de ajutor ale SMURD amplasate la Untold, în prima noapte a festivalului. 


 

Oargă spune că au fost „o grămadă de cazuri”, iar multe dintre acestea erau intoxicații cu alcool sau alte substanțe. Totuși,  nici micile accidente precum juliturile sau luxațiile nu au lipsit.


„Vreau să vă arăt o noapte de gardă, la SMURD, la Untold. Am avut o grămadă de cazuri, intoxicații de toate felurile cu alcool sau cu alte substanțe. De la intoxicații acute etanolice, la entorse, fracturi, luxații, infarcturi miocardice, come din diferite motive - de toate au fost din 2015 până anul acesta la fiecare ediție Untold”, a spus paramedicul.

Cele mai comune cazuri, intoxicațiile cu alcool

Paul Oargă a mărturisit că la Untold, cele mai comune cazuri rămân intoxicațiile cu alcool. Medicii sunt mereu pregătiți pentru a-i ajuta pe festivalieri să se pună iar pe picioare:


„Suntem aici în principiu să repunem lumea pe picioare pentru că cea mai comună prezentare rămâne intoxicația acută cu etanol, adică cu alcool normal, de diferite grade. Ce înseamnă asta? Înseamnă că o să vii la noi, o să-ți punem câteva perfuzii cu niște vitamine, electroliți, calciu, magneziu, sodiu, și apoi după ce te-am pus pe picioare și considerăm că nu mai ești un pericol pentru tine, în primul rând, dar și pentru ceilalți din jurul tău și cineva treaz te poate lua „în custodie” să aibă grijă de tine, poți să părăsești cortul liniștit”, a spus Oargă.

În timpul prezentării sale video, paramedicul a surprins o intervenție a colegilor săi privind un tânăr care a fost găsit căzut lângă o bancă. 


Acesta era intoxicat cu alcool, dar în mai puțin de o oră și-a revenit și s-a întors la festival cu ajutorul echipajului de salvare.

„Una din primele prezentări, o simplă julitură la picior, dar ce să faci? Trebuie să le rezolvăm și pe astea. Suntem deja de ceva timp în dispozitiv, dar nu prea s-a întâmplat ceva interesant. Colegii au plecat spre un tânăr care a căzut, o să-l aducă imediat. Ce pare să fie - o simplă intoxicație acută cu alcool. Ideea e că l-au găsit căzut lângă o bancă, i s-a protejat coloana cervicală, este stabil, semnele vitale sunt ok, acum își primește tratamentul și o să vorbim un pic mai multe cu pacientul când se va trezit. (...) După nici o oră s-a trezit și a plecat, înapoi în festival”, a adăugat paramedicul.


60 de pacienți, consultați până la miezul nopții

Paramedicul a făcut câteva bilanțuri în timpul nopții, privind prezentările festivalierilor cu probleme la cortul SMURD. Până la miezul nopții, în prima seară, s-au prezentat 60 de pacienți:

„Bilanțul la 00:00 noaptea ne zice că 60 de pacienți au vizitat deja corturile SMURD, nici unul nu a fost transportat la spital. Asta înseamnă că oamenii își fac treaba aici și descărcăm mult spitalele ca să nu le aglomerăm. Asta e și ideea, mai ales acum, pe timp de pandemie. Lucrurile par să stea bine acuma în festival. O să vedem ce ne mai rezervă noaptea.”

O tânără a ajuns în cortul SMURD după ce a simțit o lovitură și abia a mai putut să meargă pe picioare:

„Cred, da. Am simțit o lovitură, dar nu am luat-o în serios. Ca și când cineva vrea să-și facă loc, te îmbrâncește, te-a atins, zici aoleu m-a împins ăsta. Așa am luat-o și eu până de curând când am realizat că nu pot să merg, a început să mă doară foarte tare și când am reușit să ies din mulțime după foarte mari încercări, am ridicat pantalonul, am palpat și am realizat că e mult mai umflat piciorul decât ar trebui să fie. Nu aș merge la spital pentru că nu cred că e ceva atât de serios, dar nu știu...”, i-a spus pacientul paramedicului Oargă.

Femeie lovită la cap, transportată la spital

„Un bilanț de ora 1:00, am mai avut un domn cu o intoxicație acută etalonică. Ce e important e să-l pui într-o poziție laterală de siguranță, ca în cazul în care varsă, să nu aspire conținutul gastric în plămâni. Am mai adus o tânără cu o entorsă de gleznă și acum o bine meritată pauză de cafea și un sandviș”, a mai explicat medicul Oargă.

În continuare în videoclip apare o femeie pe o targă, care este pusă în ambulanță și transportată la spital. Este vorba despre o femeie care s-a lovit la cap și trebuia transportată la o unitate medicală specializată pentru examinări mai complexe: „Contextul e că o doamnă, cu stare post-agresiune, cădere de la un nivel la altul trebuie transportată la spital, s-a lovit și la cap. În cazul acesta nu stăm să pierdem timp, trebuie să facă niște examinări pe care noi nu le putem face aici.”

La ora 3 dimineața, un tânăr străin a ajuns în cortul SMURD după ce și-a spart capul:

„Ca un bilanț de ora 3 dimineața, am mai avut ceva intoxicații etalonice, niște nevralgii intercostale, dureri de stomac, am epuizat câteva pastiluțe, să zicem așa. Tocmai am avut un tânăr care a făcut un pic pogo, pe main stage. Ce-i pogo, pentru cine nu știe, sunt de fapt niște îmbrânceli mai controlate, mai prietenoase, dar se pare că a dat cu capul. Pe românește și-a spart capul, așa că a venit acum la noi ca să-l sudurăm”, a mai spus medicul.

Medicii, epuizați la ora 6 dimineața

La finalul videoclipului, echipajul SMURD apare în timp ce se întinde pe tărgile din cort la ora 6 dimineața, epuizat de energie, după o noapte lungă și plină de intervenții. 

Paul Oargă a mărturisit că au existat numeroase intervenții, iar unele dintre ele chiar au ajuns la spital, unde au intrat de urgență în sala de operație.

„Lucrurile s-au liniștit un pic, este deja ora 6:30 dimineața, participanții sunt tot mai puțini așa că s-au cam golit corturile. Cam așa arată o noapte normală aici în punctele medicale avansate de la Untold. E normal să fii epuizat și să vrei să te întinzi un pic și ne permitem să facem asta acum că nu mai avem niciun pacient în cort. În curând ne vine schimbul. Cam așa arată o noapte de gardă la SMURD, la Untold, am avut o grămadă de cazuri, intoxicații de toate felurile cu alcool sau alte substanțe, entorse - multe lucruri ortopedice, unele cazuri chiar au fost trimise la spital. S-a intrat de urgență în sala de operație. Cam așa arată lucrurile aici”, a concluzionat Paul Oargă.

CITEȘTE ȘI:

Un clujean a repornit inima soției sale: „Am luat-o în brațe, după care am început manevrele de prim ajutor” VIDEO

 

Medic de profesie, vlogger din pasiune! Paul Oargă explică cum funcționează sistemul medical. Interviu VIDEO

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter