Sănătate

FOTO. Clujenii s-au înghesuit la vaccinare cu a treia doză, la centrul drive-thru

Clujenii s-au înghesuit marți, încă de la primele ore ale zilei, la centrul de vaccinare drive-thru de pe platoul Sălii Sporturilor, pentru a primi a treia doză de vaccin.

 

 


Clujenii s-au arătat nerăbdători să se imunizeze cu cea de-a treia doză a vaccinului anti-COVID-19 și au format cozi la intrarea în centrul drive-thru de pe platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian”, amintind de zilele de după deschiderea centrului pentru imunizarea în mașină.

 


Florin Moroșanu, fost voluntar la centrul de vaccinare în mașină, a relatat într-o postare pe Facebook despre cum a decurs prima zi de imunizare cu a treia doză.

„Azi a început vaccinarea cu a 3-a doză. De dimineață am primit câteva întrebări referitoare la vaccinarea „booster shot”. Cum nu mai sunt la drive-through am sunat și eu la foștii mei colegi sa verific unele informații. Erau destul de aglomerați. Azi a crescut simțitor ritmul vaccinării. În medie 30 de clujeni se vaccinează pe oră cu doza doi sau cu a treia doză doar la drive”, a arătat acesta.


Potrivit relatării sale, timpul de așteptare a ajuns până la 45 de minute.

„De dimineata de la 8 până la amiază erau 150 persoane deja iar timpul de așteptare variază între 30 și 45 minute. M-am simțit puțin aiurea pentru că dimineața am trimis pe cineva la vaccinare sigur pe mine că azi, la fel ca ieri și la fel ca în ultimele 2 luni vaccinarea se va face foarte rapid.


Apoi m-am și bucurat când am văzut parcarea plina ochi de mașini care așteptau la rând. Situația în țară este destul de complicată. Toate estimările bat spre roșu și faptul că oamenii au venit în număr mare aici la Cluj e foarte bine”, a mai transmis Moroșanu.

Nu în ultimul rând, acesta a afirmat că vaccinarea se poate face începând cu a 180-a zi de la a doua doză.


„A treia doza se poate face după 180 de zile de la a doua vaccinare. Eu m-am vaccinat primele două doze cu Astra Zeneca și a treia doză va trebui să o fac cu Pfizer sau Moderna, așa prevăd protocoalele. Pentru cei vaccinați cu Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson e destul de clar”.

Tot ce trebuie să știi înainte de imunizarea cu a treia doză

Românii se pot vaccina cu a treia doză în cazul în care au trecut cel puțin șase luni de la a doua două de ser administrat. Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei și membru al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, a prezentat toate detaliile despre imunizarea cu a treia doză de vaccin.

De marți, 28 septembrie, toți cei care au împlinit șase luni de la administrarea rapelului se pot vaccina din nou. Doza a treia va fi administrată tuturor care doresc, fără să se mai țină cont de categoria din care faci parte.

Doza 3 poate fi administrată în orice centru de vaccinare unde sunt administrate vaccinuri Pfizer și Moderna sau în cabinetele medicilor de familie care au primit aceste vaccinuri.

Te poți vaccina în orice centru cu doza a treia

Vaccinarea cu doza a treia se poate face în orice centru de vaccinare în care există doze de Pfizer sau Moderna.

Doza a treia de vaccin se face pe baza tehnologiei ARN mesager, produs de Pfizer-BioNTech sau Moderna, inclusiv în cazul celor vaccinați inițial cu AstraZeneca. Persoanele imunizate cu Johson&Johnson nu au nevoie momentan de o nouă doză.

Românii care vor să se vaccineze o pot face la orice centru de imunizare cu programare, o pot face fără programare la cel mai apropiat centru de vaccinare sau pot suna la medicul de familie pentru o programare la cabinet.

Copii care au împlinit cel puțin 16 ani și au 6 luni de la a doua doză de vaccin pot și ei să facă a treia doză de vaccin

 

abonare newsletter