Sănătate

Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog, a deschis Centrul Regional de Excelență la Cluj-Napoca: „Vrem să îi ajutăm pe pacienți să zâmbească”

Centrul Regional de Excelență Dr. Leahu a fost inaugurat sâmbătă, 30 octombrie, la Cluj-Napoca. Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog, ne-a vorbit într-un interviu pentru monitorulcj.ro despre caracteristicile clinicii, dar și despre o procedură complexă care redă zâmbetul pacienților în doar 24 de ore și un alt concept unic pe care îl aduce la Cluj.

 

 


În urma unui proces complex care a durat trei ani, cu un buget total de peste 2 milioane de euro, acesta este cel mai de impact proiect realizat până acum de rețeaua Clinicile Dentare Dr. Leahu și a doua investiție în județul Cluj, după deschiderea clinicii din Turda.

 


Într-un interviu pentru monitorulcj.ro, dr. Ionuț Leahu ne-a povestit mai multe despre clinică și ce noutăți aduce aceasta în sfera medicală clujeană.

„Totul a pornit acum 3 ani și jumătate, când am știut că vreau să fim în Cluj. Ce m-a atras foarte mult în Cluj a fost dinamismul orașului, cum se dezvoltă foarte rapid absolut tot. Și universitatea m-a atras pentru că știu că nivelul de pregătire al medicilor aici este foarte bun. Asta este important pentru noi”, a spus dr. Ionuț Leahu.


Pentru acest proiect, elementul cheie a fost locația. Clinica este situată pe Calea Turzii nr. 173 și se întinde pe o suprafață utilă de aproximativ 1.200 mp, având 18 cabinete, un bloc operator și capacitate pentru terapie intensivă, 2 centre de radiologie dentară și laborator dentar. Când a văzut spațiul, dr. Leahu mărturisește că a fost „cucerit”.

Module de pregătire pentru studenți

Atras de universitatea din Cluj și performanțele sale, dr. Ionuț Leahu a mărturisit că își dorește o colaborare cu mediul academic și vrea să le ofere studenților infrastructura de care dispune pentru module de pregătire. Acest lucru se întâmplă deja în București:


„Ne dorim colaborarea cu universitatea din Cluj. În stomatologie, chiar dacă universitățile în majoritate sunt de stat, mediul este aproape exclusiv privat. Facultățile de stomatologie pregătesc medici pentru mediul privat și atunci mi se pare normal să avem acest dialog în partenență pentru că infrastructura pe care o avem aici la Cluj putem să le-o punem la dispoziție. Se pot face module de pregătire ale studenților, ale viitorilor specialiști, lucru care deja se întâmplă în București. Acolo avem parteneriat cu universitatea privată, în care avem stagii de pregătire a medicilor rezidenți în clinicile noastre. Cam asta îmi doresc să se întâmple și aici.”

Deși dorința de a avea propriul cabinet se regăsește în mintea fiecărui medic stomatolog, dr. Ionuț Leahu consideră că este mai calitativă munca în echipă sau colaborarea, atât pentru medici, cât și pentru pacient: „Există în continuare o idee ca fiecare medic să aibă cabinetul lui privat, doar că nu este fezabilă din punct de vedere economic. E foarte complicat să fii un singur medic. Nu ai timpul necesar să îți dezvolți toate abilitățile pe care trebuie să le ai. Orice pacient are în ziua de azi o echipă de 5 medici, poate cazurile complexe necesită 7 medici bine pregătiți care să trateze pacientul în anumite etape. Munca făcută de unul singur nu cred că mai este posibilă în stomatologia modernă. Fiecare stomatolog vrea să își facă brandul personal, felul lui de a lucra și povestea lui, dar asta se poate întâmpla și în cadrul unei echipe, într-o rețea. Noi avem foarte mulți colegi care nu sunt angajați, ci sunt colaboratorii noștri. Acest model cred că va reprezenta viitorul și deja reprezintă prezentul. Dacă pornim de aici, este cu atât mai important ca mediul universitar să aibă o deschidere față de mediul privat”, a adăugat medicul.


Echipă de medici profesioniști

Întrebat dacă mai e nevoie de personal medical, dr. Leahu a mărturisit că a existat un volum foarte mare de candidați care au aplicat ca să lucreze la această clinică, dar, totuși, întotdeauna vor avea nevoie de mai mulți medici, fiindcă echipele cresc și se dezvoltă constant:

„Veșnic o să avem nevoie de personal pentru că ritmul nostru de creștere este unul foarte intens. De la an la an am crescut echipele pe toate specializările, iar aici la Cluj pot să spun că am avut un volum foarte ridicat de candidați. Cred că ne-a ajutat faptul că lucrăm deja de 3 ani de zile în județ la Turda. Avem acolo o clinică, mai mică, dar care poate să deservească în miniatură cam ce facem la scală largă aici. Noi pregătim această echipă de ani de zile deja.”

Echipa locală este formată din 30 de persoane, dintre care 14 medici și 9 asistente medicale, cu profesioniști cu pregătire academică internațională, precum Dr. Bogdan Moldoveanu, lector internațional și unul dintre cei doi medici din România acreditați de Asociația Americană a Endodonților și în top 3 medici certificați de către Societatea Europeană de Endodonție.

„În prezent pornim cu o echipă foarte puternică. Ni s-a alăturat și un medic din Cluj care are foarte mare experiență în endodonție, dr. Bogdan Moldoveanu, care vine cu niște specializări puternice din afara țării și este unul dintre cei mai cunoscuți formatori de medici specialiști de endodonție. Mă bucur foarte mult că a decis să se alăture proiectului nostru și să vină alături de noi cu echipa proprie. Există o formă de colaborare. Adică poți să ai cabinetul tău în care te-ai simțit bine o serie de ani, dar poți să îți muți cabinetul la noi, în infrastructura noastră și în felul acesta să faci parte din ceea ce construim noi aici”, a spus dr. Ionuț Leahu.

Dinți ficși în 24 de ore

Procedura „Dinți ficși în 24 de ore” este o metodă de reconstrucție totală a danturii pentru pacienții fără dinți sau cu dinți compromiși ce nu mai pot fi salvați sau purtătorilor de proteze dentare mobile.

Procedura presupune extracția, refacerea osului, inserarea implanturilor dentare și fixarea lucrării provizii fixe în doar 24 de ore de la intervenție. Avantajul e că într-o zi, pacienții vor avea dinți ficși cu care pot mânca imediat după operație și își vor putea relua viața socială în timp record.

„Avem foarte mulți pacienți care au nevoie de această tehnică, extrem de complicată - de a le înlocui dinții stricați și cu infecții. Vorbim despre pacienți ca deja poartă proteze mobile, nu au niciun dinte. Îi ajutăm să aibă din nou o viață mai aproape de normalitate. Lucrăm și cu un medic anestezist care îi dă pacientului calmant pe venă și îl și monitorizează ca să fie în deplină siguranță și într-o intervenție care durează aproximativ 5 ore. Împreună cu echipa de chirurgie reușim să îndepărtăm dinții stricați, infecțiile, să reconstruim osul, să punem implanturi și apoi colegii care se ocupă de protetică să realizeze lucrările provizorii ca pacientul, a doua zi, cel târziu, să primească dinți provizorii cu care poate să zâmbească, să vorbească și deja să se reechilibreze. Pentru foarte mulți pacienți trecerea la proteza mobilă este o dramă care duce la depresie, la renunțarea interacțiunilor sociale și de multe ori chiar pierderea locului de muncă. Am avut felul acesta de tragedii”, a mărturisit dr. Leahu.

Dacă nu ai destui bani acum, poți să plătești în rate

Echipa Clinicilor Dentare Dr. Leahu a creat un nou concept, intitulat Dental Credit, ca pacientul care nu își permite să plătească pentru toate serviciile stomatologice odată, să poată să plătească în rate:

„Am creat un produs care se numește Dental Credit, prin care poți să plătești în rate dinții timp de 5 ani. Ca să nu stai fără dinți 5 ani și să strângi banii, noi îți punem dinții și plătești 5 ani de zile după. Asta e ce am reușit să facem deja pentru pacienții care au o îngrijorare legată de buget. De multe ori pacientul ce face: primește un plan de tratament care să îi satisfacă nevoile complet și primește și bugetul. Atunci se pune problema: nu se poate mai ieftin? Răspunsul e da, întotdeauna se poate mai ieftin. Sunt foarte mulți pacienți care aleg să economisească 30% din bugetul complet, dar din păcate rezultatul este zero. Avem pacienți care se întorc după un an sau mai mulți. Atunci vezi de la ce situație am plecat și la ce s-a ajuns. Pacientul începe să povestească cum a încercat alte metode că era mai ieftin, dar până la urmă făcând un calcul nu a fost mai ieftin. Se adună toate și pe lângă asta s-a agravat situația, iar acum trebuie o tehnică și mai complicată ca să îi rezolvăm dinții”, a spus dr. Ionuț Leahu.

Legat de faptul că mulți oameni încearcă să găsească soluții cât mai ieftine, dar ineficiente, dr. Leahu ne-a povestit despre un caz al unei paciente care a ajuns să plătească mai mulți bani pentru serviciile stomatologice, iar problema să nu fie rezolvată:

„Un caz concret pe care mi-l amintesc era o pacientă care avea un buget de 10.000 euro. A mers la un medic care i-a cerut 7.000 de euro. I-a luat 5.000 de euro pentru prima operație de refacere de os și în care nu i-a pus niciun implant, nimic. Aceeași intervenție la noi ar fi costat 3.000 de euro. Nu a fost mai ieftin, dar felul în care au fost prezentate lucrurile au făcut-o să creadă că e mai ieftin. Încă o diferență: noi fiind o instituție deja, adică nu un individ, nu ai o relație cu un medic, ci ai o relație cu toți din instituție. Noi ce vorbim, aia se întâmplă. Avem un principiu foarte concret după care ne ghidăm: suntem corecți și ne respectăm angajamentele luate.”

Academia Spațială, un concept unic

Academia Spațială este un concept unic creat de rețeaua Clinicile Dentare Dr. Leahu prin care se încearcă crearea unui mediu cât mai plăcut pentru copii, ca aceștia să creeze o legătură strânsă cu stomatologii, iar frica de a merge la doctor să dispară.

Dr. Ionuț Leahu ne spune că atunci când a creat acest concept a fost inspirat de cei doi copii ai săi:

„Aici m-au ajutat foarte mult copiii mei. Am o fetiță de 5 ani și un băiețel care a făcut 4 ani, care deja la un an și jumătate îmi prindea telefonul și intra direct în cameră, o chestie pe care eu ca adult nu știam să o fac. Atunci mi-am dat seama că abilitățile copiilor în zona digitală sunt puternice. Pornind de la ideea asta, ne-am întrebat cum putem să-i facem pe copii să vină la stomatolog și să se țină de stomatolog, să fie ca un joc. Atunci am zis «hai să inventăm niște jocuri» pentru tabletă și telefon. Mai departe am zis că e «povestea lui Tuti», am găsit personajele negative (Vrajitoarea Carie). De acolo a luat naștere.

Eu m-am gândit ca părinte și stomatolog că trebuie să îmi duc copiii la stomatolog, nu se poate altfel. Cum să aibă carii copiii mei? Cum fac să-i duc la medic fără să le fie teamă? Desigur, ei, ca orice alți copii, când îi duci la medic încep să plângă, iar dacă trebuie să li se colecteze sânge iese un dezastru. De multe ori copiii au niște experiențe neplăcute cu zona medicală. Ca părinte mă gândeam cum pot eu să ajut alți părinți să-și ducă copiii la stomatolog și ei să nu fie stresați. Atunci m-am gândit că pot să le zică «te duc la Academia Spațială», nu «te duc la medic»”, a explicat dr. Ionuț Leahu.

CITEȘTE ȘI:

Clinicile Dentare Dr. Leahu inaugurează Centrul Regional de Excelență în Cluj-Napoca. FOTO

 

Dan Eniu, chirurg oncolog și profesor UMF Cluj: „1 din 8 femei fac cancer de sân.” Ce măsuri de prevenție poți lua și cum îți afectează stilul de viață sănătatea?

 

CITEȘTE ȘI:

500 de clujeni defavorizați, tratați GRATUIT de medici stomatologi. Cum poți beneficia de aceste servicii?

Vizita la stomatolog, în siguranță în „era vaccinării”. Decan al Facultății de Medicină Dentară: „Teama de a merge la medic a dus la o stare de sănătate orală problematică”

abonare newsletter