Sănătate

Primele teste de salivă au ajuns în școlile din Cluj. Cum se fac testele?

228.500 de teste de salivă au ajuns sâmbătă în școlile din județ, a anunțat Inspectoratul Școlar Județean Cluj.

228.500 de teste de salivă au ajuns sâmbătă în școlile din județul Cluj 228.500 de teste de salivă au ajuns sâmbătă în școlile din județul Cluj

 

 


Sâmbătă, 27 noiembrie 2021, Inspectoratul Școlar Județean Cluj a distribuit 228.500 de teste non-invazive unităților de învățământ preuniversitar de stat și privat din județul Cluj. 

 


În vederea aplicării Instrucțiunii, nr.2503/19.11.20021, emisă de către Ministerul Sănătății, privind aprobarea procedurii de administrare a testelor rapide antigen non-invazive, efectuate din proba de salivă, Inspectoratul Școlar Județean Cluj a distribuit reprezentanților desemnați de către unitățile de învățământ preuniversitar de stat și privat, din județul Cluj, 228.500 de teste, în vederea testării periodice, cu teste antigen rapide, a elevilor și angajaților.

Pentru testarea propriu-zisă a elevilor conducerea unităților de învățământ decide modalitatea de efectuare periodică, în prima și a patra zi lucrătoare a săptămânii, în conformitate cu prevederilor Anexei 1 la Instrucțiunea Ministerului Sănătății.


„Consider că este foarte importantă comunicarea cu cadrele didactice, dar mai ales cu părinții elevilor noștri pentru ca testarea elevilor să se efectueze periodic și elevii care vor fi identificați pozitivi să rămână în izolare în timp util, pentru a putea preîntâmpina transmiterea virusului” a declarat doamna Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Ministerul Sănătății, demostrație privind testarea

Medicul Alexandru Rafila, noul ministru al Sănătății, va filma un clip demonstrativ „duminică dimineața, la ora 10”, ca să arate elevilor, părinților și profesorilor cum se face un test rapid din salivă, anunță ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a declarat într-o intervenție la o televiziune că aceste instrucțiuni vor ajunge la fiecare părinte, cadru didactic și elev.


„Instrucțiunile vor fi multiplicate, precum și certificatele de conformitate și vor ajunge către fiecare beneficiar, fiecare părinte sau profesor, pentru a avea garanția că aceste teste sunt conforme. În plus, față de aceste instrucțiuni, am stabilit pentru mâine dimineață la 10:00 (n.red. duminică), împreună cu profesorul Rafila, ministrul Sănătății, îndrăznesc să vă anunț în direct că profesorul Rafila va filma un material, suport video, prin care să arate cât de simplă este administrarea acestor teste, material pe care Ministerul Educației îl va disemina în toate cele 17.632 de unități de învățământ în beneficiul profesorilor, învățătorilor, educatorilor, dar și al părinților și elevilor”, a spus Cîmpeanu la Realitatea TV.

Cîmpeanu a mai anunțat că testele au venit ambalate în cutii cu câte 25 sau 50 de teste, în același fel în care sunt ambalate în toate țările UE.


Cutiile cu teste conțin: casetă de testare, soluția-tampon, punga/tubul pentru colectarea probei, pipeta pentru recoltare din pungă a probei, pungă pentru deșeuri medicale.

Cum se face un test de salivă?

Recomandări generale de utilizare a testelor rapide antigen efectuate din proba de salivă:

  • Se respectă instrucțiunile de utilizare specifice fiecărui tip de test, conform recomandărilor producătorului;
  • Se păstrează testele între +2 și +30 °C;
  • Se utilizează caseta de testare imediat ce a fost scoasă din folia protectoare de aluminiu;
  • Se prelucrează mostra de salivă imediat după recoltare;
  • Se evită consumul de alimente/băuturi cu cel puțin o oră înainte de efectuarea testului, în funcție de prevederile producătorului.
  • Se asigură permanent dezinfecția corecta a mâinilor și suprafețelor.

Pentru testarea propriu-zisă:

  • Se scoate dispozitivul de testare din ambalajul de aluminiu sigilat și folosiți-l cât de curând posibil.
  • Se așază dispozitivul de testare pe o suprafață plană și curată.
  • Se scoate un tub de extracție și o sticluță de soluție. Scoateți capacul și adăugați soluția în tubul de extracție.
  • Se scuipă saliva în recipientul pentru colectare a salivei.
  • Se extrag 4 picături de salivă cu o pipetă și se transferă în tubul de extracție.
  • Se îndoaie și se aruncă recipientul de colectare a probei într-o pungă de plastic ca și deșeu medical.
  • Se închide tubul de extracție cu capacul și se agită ușor, vertical, timp de aproximativ 5 secunde pentru a permite salivei să se amestece bine cu soluția.
  • Se transferă 3 picături de probă în spațiul de probă al dispozitivului de testare (caseta)
  • Se citește rezultatul după 10-15 minute.
  • Se interpretează rezultatul conform instrucțiunilor de utilizare:

Pozitiv: Apar două linii. O linie colorată apare în zona martor (C) și o altă linie colorată apare la zona de test (T), indiferent de intensitatea liniei de testare.

Negativ: O linie colorată apare în zona-martor (C) și nu apare nicio linie în zona de test (T).

Neconcludent: Linia de control nu apare. Volumul specimenului insuficient sau tehnicile incorecte din punct de vedere procedural constituie motivele cele mai probabile ale rezultatelor nule. Revizuiți procedura și repetați testul utilizând o nouă casetă de testare.

Testele pe bază de salivă vor fi date elevilor, câte două pe săptămână, potrivit declarațiilor ministrului Educației. Dacă școala decide să facă aceste teste elevilor, atunci elevii trebuie să aducă un formular completat de părinți, în care aceștia își exprimă consimțământul pentru testare. Dacă școala nu face testarea, atunci părinții le pot face testele acasă.

CITEȘTE ȘI:

Câți dintre bolnavii internați la ATI sunt nevaccinați? 14 copii se află pe secție

Ultimele Stiri
abonare newsletter