Sănătate
Proiectarea Spitalului Regional Cluj va începe în martie. Construcția trebuie finalizată până în 2027 - FOTO
Spitalul Regional de Urgență (SRU) Cluj trebuie finalizat până în 2027. În prezent, proiectul se află în faza de licitație pentru servicii de proiectare și asistență tehnică.
Licitația de proiectare a Spitalului Regional de Urgență Cluj se va finaliza la finalul acestei săptămâni, urmând ca în cursul lunii martie să fie semnat contractul pentru elaborarea proiectului tehnic și servicii de asistență tehnică pentru spital. Până acum, 8 consorții care reunesc nu mai puțin de 50 de firme au depus oferte în cadrul licitației. Proiectarea viitorului spital durează 12 luni de la semnarea contractului.
Managerul de proiect din cadrul Ministerului Sănătății, Cristina Gafton, a declarat miercuri, într-o conferință de presă la Cluj, că valoarea spitalului se ridică la 540 de milioane de euro, finanțarea fiind asigurată din Programul Operațional Regional (POR).
„Valoarea totală a investiției, inclusiv TVA, este de 540 de milioane de euro. Forța de muncă estimată este de aproximativ 3.100 de angajați. La Spitalul Regional se estimează că vor apela, în primul an de operaționalizare, 45.000 de cazuri pentru internare continuă, 100.000 de cazuri urgențe și 260.000 de cazuri pentru servicii ambulatorii. Estimăm contractarea și prestarea serviciilor de proiectare în acest an. În acest moment, suntem în faza finală a licitației serviciilor de proiectare și asistență tehnică. Contractul de proiectare ar putea fi semnat chiar în luna martie, dacă nu vor fi depuse contestații. Cheltuielile operaționale estimate sunt de circa 81,5 milioane de euro pe an”, a declarat Cristina Gafon, manager proiect.
Construirea spitalului va dura 4 ani de la semnarea contractului de execuție. Construcţia celor 3 spitale regionale de urgenţă propuse (Iași, Cluj şi Craiova) este inclusă în Strategia Naţională de Sănătate a României și cofinanţată prin Programul Operaţional Regional pentru perioada 2014-2020.
Spitalul Regional Cluj va avea 849 de paturi pentru îngrijirea pacienților internați, 19 săli de operație, 60 de paturi pentru urgențe, 70 de camere pentru îngrijiri în ambulatoriu și circa 80 de camere dedicate serviciilor de diagnostic și tratament (imagistică, servicii chirurgicale, endoscopie, cardiologie, etc.).
Spitalul va avea șapte niveluri și heliport pe acoperiș
Complexul va avea șapte etaje - subsol, parter și cinci etaje superioare. Partea extinsă orizontală a clădirii se întinde pe 3 etaje complete (subsol, parter şi primul etaj), în timp ce o parte din clădire se extinde pe 3 etaje suplimentare (2, 3 şi 4). Terasele de deasupra etajului 1, între curțile interioare, precum și terasa deasupra nivelului 3 sunt prevăzute a fi acoperite cu vegetație.
Subsolul va include în principal servicii de suport, de ex. spălătorie, morga, servicii de întreţinere şi inginerie, spaţii de administrare a materialelor. La parter şi la primul etaj se vor localiza servicii de diagnostic şi terapeutice, clinici ambulatorii şi zone de învăţământ. Serviciile de ambulatoriu vor fi situate pe etajele 2 - 5. Pe acoperişul clădirii va fi construit un helipunct.
SRU va înlocui rolurile și va prelua responsabilitatea pentru toți pacienții acuţi și de urgență ai Spitalului Județean de Urgență din Cluj-Napoca, cu excepția a două departamente de obstetrică/ginecologie, care vor fi menținute în locația lor actuală, întrucât clădirea care găzduiește aceste departamente a fost recent renovată printr-un proiect al Băncii Mondiale. Vor fi transferate la SRU de la alte spitale, un număr de paturi ce va fi stabilit de MS împreună cu autoritățile și spitalele:
- Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal, Cluj-Napoca
- Servicii de chirurgie toracică de la Spitalul de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”, Cluj-Napoca
- Servicii de cardiologie şi chirurgie cardiovasculară de la Institutul Inimii„N. Stăncioiu”, Cluj-Napoca
Aproape 1.400 de locuri de parcare
Spitalul va dispune de aproape 1.400 de parcare, dintre care 456 de locuri într-o parcare subterană și 940 de locuri la nivel de suprafață. 61 din aceste locuri vor fi destinate persoanelor cu dizabilități.
De asemenea, vor fi amenajate 15 locuri pentru motociclete, 41 locuri pentru biciclete și 5 locuri de parcare acoperite pentru ambulanțe.
Tot în cadrul spitalului vor fi amenajate o stație de autobuz și 3 locuri de parcare (de așteptare) pentru autobuze.
Nu în ultimul rând, după finalizarea metroului, stația Sănătatea va fi localizată în proximitatea construcției.
Viitorul spital, clădire „verde”
Spitalul regional de Urgență Cluj va fi o clădire „verde”, optimizată din punct de vedere a consumului de energie și sursa acesteia. Astfel, spitalul va folosi energie solară pentru producerea apei calde, iar energia utilizată încălzire va fi produsă parțial prin pompe de căldură.
De asemenea, pentru izolarea termică a clădirii se vor utiliza materiale de înaltă calitate, iar punțile termice cu influență ridicată au fost izolate cu atenție. Sistemul de ventilație utilizează un sistem de recuperare a căldurii cu o eficiență de 80%.
Aproximativ 9.600 de panouri fotovoltaice vor fi amplasate pe zonele de parcare exterioare (7.480 panouri) și pe spațiile verzi (2.124 panouri), iar 56% din consumul anual de apă caldă menajeră este furnizat din surse regenerabile prin instalarea unei suprafețe de panouri solare cu o capacitate instalată de 2400 kW, energia termală fiind produsă de o instalație termică proprie.
Obiectivele investiției sunt:
- Furnizarea de servicii spitalicești comparabile cu cele mai bune modele europene contemporane
- Furnizarea de servicii integrate de înaltă calitate, multidisciplinare pentru pacienții cu patologie acută, urgentă şi complexă, la nivel secundar și terțiar;
- Îmbunătățirea calității și eficienței serviciilor medicale pentru pacienții care necesită intervenții acute de urgență, secundare și terțiare în regiunea de NV;
- Reducerea mortalității / numărului de decese evitabile în regiune;
- Creşterea calităţii vieţii şi a bunăstării în regiune;
- Îmbunătățirea satisfacției / experienței pacienților în ceea ce privește îngrijirea în facilități moderne;
- Îmbunătățirea standardelor clinice, a rentabilității și a durabilităţii serviciilor spitalicești din județul Cluj;
- Îmbunătățirea accesului populației, în special pentru grupurile vulnerabile de pacienți, la serviciile spitalicești de nivel înalt secundar și terțiar de calitate superioară.
CITEȘTE ȘI: