Sănătate

Intervenție de urgență în cabinetul stomatologic, la o pacientă anesteziată. Paramedic din Cluj: „Stomatologii trebuie să fie pregătiți” VIDEO

Un paramedic din Cluj-Napoca ne arată cum se desfășoară o intervenție SMURD la o urgență în cabinetul stomatologic, după ce o pacientă a fost anesteziată local.

Intervenție de urgență în cabinetul stomatologic, la o pacientă anesteziată/ Sursă foto: captură ecran - VIDEO Paul Oargă Intervenție de urgență în cabinetul stomatologic, la o pacientă anesteziată/ Sursă foto: captură ecran - VIDEO Paul Oargă

 

 


Dr. Paul Oargă, medic rezident pe ATI și paramedic pe SMURD, a filmat o intervenție de urgență într-un cabinet stomatologic din oraș, pe care ulterior o publicat-o pe canalul său de YouTube.

 


În videoclip, echipajul de urgență a fost chemat să intervină după unei paciente i s-a administrat un anestezic local de către medicul stomatolog.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

La scurt timp după administrare, pacienta a început să simtă stare de rău:


„Astăzi mergem să răspundem la o urgență în cabinetul stomatologic. Suntem solicitați pentru o stare de rău, la o doamnă, după ce i s-a administrat anestezicul local. Bineînțeles, primul lucru la care ne gândim este o anafilaxie, adică o reacție alergică la acea substanță.

Oricum, trebuia să ajungem acolo, să vedem ce s-a întâmplat și apoi să restrângem diagnosticele și, dacă putem să ajungem la un diagnostic de excludere cum ar fi pierderea stării de conștiență din cauza stresului prea mare, care se poate întâmpla, sau doar un simplu leșin. Leșinul este o stare generală de rău fără pierderea stării de conștiență”, a explicat dr. Paul Oargă.


Arsuri în piept și slăbiciune

După ce echiajul SMURD a ajuns la cabinetul stomatologic, pacienta, conștientă fiind, a început să explice ce s-a întâmplat și cum se simte.

Femeia a spus că a început să se simtă rău după ce a primit anestezicul local în partea dreaptă, a început să simtă o arsură în piept, o mână amorțită, „moleșeală” (slăbiciune generalizată). Ea le-a mai spus medicilor că nu are un istoric medical cu probleme de sănătate, dar și că nu a băut prea multe lichide în acea zi și că nu a mâncat nimic.

După ce echiajul de pe salvare a examiant-o, s-a dovedit că pacienta este anemică, iar ea nu știa acest lucru: „Sunteți un pic anemică. Trebuie să investigați puțin să vedeți dacă nu aveți un deficit de fier”, a spus unul dintre medici.

Femeia credea că ce s-a întâmplat a fost un atac de panică, însă dr. Paul Oargă i-a explicat că era vorba, de fapt, despre o sincopă vasovagală, prezentându-i și situațiile în care o asemenea stare poate să apară:

„În situații mai stresante poate să apară o stare de leșin, se numește sincopă vasovagală. E modul în care organismul nostru contracarează starea asta de stres. Probabil a crescut un pic tensiunea, a bătut inima mai tare și s-a inversat printr-un reflex al corpului. Acest lucru poate să apară aici la medicul dentist, dacă stăm foarte mult într-un mediu în care e foarte cald, dacă nu ne-am hidratat cum trebuie. Analizele noastre ne arată că sunteți și un pic deshidratată”, a spus Oargă.

„Medicii stomatologi trebuie să fie pregătiți”

La finalul videoclipului, dr. Paul Oargă a spus că medicii stomatologi trebuie să fie obișnuiți și pregătiți pentru asemenea situații, ca să știe cum să reacționeze.

El a evidențiat că în această situație medicul stomatolog a reacționat foarte bine:

„Medicii stomatologi trebuie să fie obișnuiți și pregătiți să răspundă în fața unor asemenea urgențe în cabinetul stomatologic. Mai ales până vine echipajul specializat. În cazul de față s-au descurcat foarte bine, au ridicat picioarele pacientei deasupra nivelului inimii pentru a centraliza circulația să ajungă mai mult sânge la creier. Când și-au dat seama exact că pacienta este conștientă i-au administrat glucoză, suspicionând o stare de slăbiciune pe o glicemie mai mică.”

CITEȘTE ȘI:

Cum evită șoferul SMURD accidentele? Paramedic din Cluj: „Te duce la urgență repede și în siguranță” VIDEO

De gardă pe SMURD Cluj: te poți trezi din comă? Paramedic: „O urgență majoră cu care ne confruntăm des în teren” VIDEO

abonare newsletter