Sănătate

Încă două cazuri suspecte de hepatită acută la copii în România: „Copiii au 8 luni, respectiv 10 ani”

Încă două cazuri de hepatită acută la copii, cu origine necunoscută, au fost înregistrate în România. Boala este extrem de periculoasă.

Au mai fost semnalate două cazuri suspecte de hepatită la copii, cu origine necunoscută, în România / Foto: depositphotos.com Au mai fost semnalate două cazuri suspecte de hepatită la copii, cu origine necunoscută, în România / Foto: depositphotos.com

 

 


Încă două cazuri suspecte de hepatită acută, având cauză necunoscută, au fost înregistrate în România, a informat joi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

 


Este vorba despre doi copii - unul de 8 luni şi altul de 10 ani.

„Este vorba despre doi copii aflaţi în îngrijire. Aşteptăm ultimele rezultate ale analizelor să vedem dacă avem o cauză identificabilă. Nu sunt din Bucureşti. Au 8 luni, respectiv 10 ani”, a precizat ministrul Sănătăţii.


Primul caz de hepatită acută severă la un copil a fost raportat de România luni.

Semnele hepatitei necunoscute

Primele cazuri de hepatită acută de origine necunoscută din lume au fost semnalate în Marea Britania de Agenția de Securtiate a Sănătății din Marea Britanie. Unele cazuri au necesitat transplant de ficat.


„Investigaţiile de laborator ale cazurilor au exclus hepatitele virale de tip A, B, C, D şi E în toate cazurile”, potrivit ECDC.

Regatul Unit a raportat iniţial la 5 aprilie, la OMS, 10 cazuri de hepatită severă în Scoţia, înainte de a raporta un total de 74 de cazuri trei zile mai târziu, potrivit organizaţiei ONU.


Dintre cazurile din Marea Britanie, „multe au prezentat semne de icter”.

„Unele dintre cazuri au raportat simptome gastrointestinale, inclusiv dureri abdominale, diaree şi vărsături în săptămânile precedente”, potrivit ECDC.

Medicul pediatru Mihai Craiu a atenționat părinții în legătură cu acastă hepatită misterioasă:

„Ce știm despre hepatita misterioasă ce ar putea afecta grav copiii? În primul rând știm sigur că specialiștii nu au identificat nici un virus hepatitic cunoscut (A,B,C,E sau delta acolo unde este cazul). Există dovezi de infecție cu adenovirus, la unii dintre pacienți. Tipul incriminat, adenovirusul 41, produce la copiii anterior sănătoși doar o boală diareică, nu o hepatită fulminantă...
Pare neobișnuit de sever acest tip de hepatită, deoarece 10% din copii (17 din cei 169 bolnavi din ultimul raport al Organizației Mondiale a Sănătății - https://www.who.int/.../disease-outbreak.../item/2022-DON376) au avut nevoie de transplant hepatic.

Jumătate din copii s-au vindecat deja. Dar există si un deces... Evaluarea extrem de minuțioasă făcută de autoritațile de sănătate britanice nu arată legături între cazurile diagnosticate. Nu par să existe focare de hepatită și nici zone de risc crescut. Probabil supravegherea epidemiologică în UK este mai bună decât în alte părți și astfel a apărut, în 5 aprilie 2022, acest semnal din Scoția... OMS nu recomandă evitarea călătoriilor în țarile unde au fost descrise cazuri - vezi documentul de mai sus”, a scris dr. Craiu Mihai pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Hepatita cu origine necunoscută la copii, extrem de periculoasă! Care sunt semnele care trebuie să ne îngrijoreze

Cum poate fi prevenită îmbolnăvirea cu hepatită

abonare newsletter