Sănătate

Cameră senzorială pentru pacienții cu Alzheimer, la Cluj: „Arată spectaculos și e dotată cu echipamente remarcabile” FOTO

O cameră senzorială destinată pacienților care suferă de Alzheimer a fost pregătită la Cluj de Asociația „Zi de Bine”. Încăperea arată spectaculos și este dotată cu echipamente foarte eficiente pentru pacienți.

Cameră senzorială pentru pacienții cu Alzheimer, la Cluj / Foto: Facebook - Asociația „Zi de Bine” Cameră senzorială pentru pacienții cu Alzheimer, la Cluj / Foto: Facebook - Asociația „Zi de Bine”

 

 


După ce Asociația „Zi de Bine” a organizat prima tabără pentru pacienții cu Alzheimer din România, la Cluj, acum a pregătit o cameră senzorială care va contribui la îmbunătățirea calității vieții bolnavilor.

 


În tabără, pacienții au avut parte de terapie și bolnavi, prin diverse activități de stimulare cognitivă și terapie ocupațională, terapie prin muzică și dans, activități recreative și de socializare, etc.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

„«Suntem un izvor nesecat de experiențe pe care trebuie să le împărtășim și să ținem de ele. În zestrea noastră cognitivă purtăm greutățile la care am făcut față și care ne-au stimulat cognitiv foarte mult. Trebuie să facem tot posibilul să ținem de ele. Încercați să vă spuneți experiențele, să dați drumul la sentimente». Este, după noi, Sfatul Sfaturilor pe care doamna doctor Corina Pânzaru, medic psihiatru și Șef de Secție la Spitalul de Psihiatrie Obregia, l-a oferit bolnavilor de Alzheimer și aparținătorilor care au participat la prima întâlnire ȚINE(mă)MINTE de la #CentrulComunitarZiDeBine.


Era, desigur, un sfat îndeosebi pentru oamenii prezenți din sală, cu toții în aceeași situație împovărătoare: se confruntă cu demența, direct sau indirect. Dar este un sfat extraordinar pur și simplu. Noi l-am pus deoparte și ne mai întoarcem la el din când în când: «Suntem un izvor nesecat de experiențe pe care trebuie să le împărtășim și să ținem de ele»”, a transmis Asociația „Zi de Bine”.

„Pianul de Lumini”, de mare ajutor pentru pacienți

În ceea ce privește camera senzorială, aceasta le va oferi pacienților un mediu terapeutic și relaxant în care pot să își concentreze atenția pe diferite experiențe senzoriale: vizual, auditiv, olfactiv, tactil, vestibular și proprioceptiv.


„Și mai punem aici și imaginile din camera senzorială de la Cluj, care e gata și care arată atât de spectaculos. Însă felul în care arată e doar detaliul norocos. Echipamentele cu care este dotată, utilitatea și eficiența lor pentru bolnavii de Alzheimer sunt remarcabile.

De exemplu, «Pianul de Lumini» de pe perete îi poate ajuta pe pacienți să păstreze mai mult timp sau să recupereze informații elementare  despre culori - identificarea, recunoașterea lor se pot pierde din cauza demenței. Este un spațiu complex unde medicii vor stimula activitatea cognitivă și vor stimula simțurile vitale ale pacienților pe care o boală îi face prizonieri în ceața propriilor minți”, au scris cei de la Asociația „Zi de Bine”.

Proiectul a fost realizat de Asociația „Zi de Bine”, cu sprijinul DGASPC Cluj și Societatea Romana Alzheimer, filiala Napoca.

CITEȘTE ȘI:

Prima tabără din România pentru pacienții cu Alzheimer se face la Cluj! 1 din 8 oameni peste 55 de ani suferă de această boală

S-a deschis la Cluj prima tabără din România pentru pacienții cu Alzheimer: „Multe se pot spune despre ei, dar nu că nu au umor” FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter