Social

S-a deschis la Cluj prima tabără din România pentru pacienții cu Alzheimer: „Multe se pot spune despre ei, dar nu că nu au umor” FOTO

Prima tabără din România pentru pacienții cu Alzheimer și-a deschis porțile, luni, 23 mai. 1 din 8 oameni de peste 55 de ani are boala Alzheimer, iar 80% dintre bolnavii de Alzheimer din România rămân nediagnosticați.

O tabără pentru persoanele diagnosticate cu Alzheimer a început luni în Cluj/ FOTO: Melania Medeleanu - Facebook O tabără pentru persoanele diagnosticate cu Alzheimer a început luni în Cluj/ FOTO: Melania Medeleanu - Facebook

 

Tabăra sau școala de primăvară pentru bolnavii afectați de Alzheimer, organizată de Asociația „Zi de Bine” și Filiala Napoca a Societății Romane Alzheimer, va avea loc în perioada 23-25 mai 2022, de luni până miercuri, în satul Sălicea, județul Cluj.


 

Această tabără este una din cele trei inițiative ale proiectului intitulat „ȚINE(mă)MINTE!”. Celelalte două sunt realizarea unei camere senzoriale pentru pacienții cu forme incipiente ale bolii, tot la Cluj, și atât la Cluj, cât și la București va fi creat și un grup de sprijin pentru aparținători.


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 


 

Fondatoarea Asociației Zi de Bine, a postat pe pagina sa de Facebook, impresii legate de prima zi a taberei.


 

„Suntem în prima zi de tabără Alzheimer. Afară, o fiică, o soră, o soție se întind răsfățate de soare. Pentru ele ziua s-a terminat și pot să se relaxeze liniștite pentru că, vreme de câteva ceasuri, nu le mai e frică. De cei dragi lor are altcineva grijă. 


În sala de întâlniri, 10 oameni își spun poveștile, așa cum și le amintesc:

- Am cântat pe scene mari, am avut public....lume multă! 

- Unde-ați cântat? – întreabă terapeutul

- Am cântat în Spania, am cântat în..... (privirea se duce în stânga sus. Caută informația în mintea lui.

- Nu-mi spune c-ai uitat! i-o trântește moșneagul cu pălărie neagră, în hohotele de râs ale celorlalți. 

Sunt la început de drum în boala asta. Și-și înțeleg drumul. Mai uită dar își mai și amintesc. 

- Haideți să recapitulăm: câți copii are domnul? 

- 2, răspund în cor

- Câți nepoți? 

- 3! Ba 2! 5! Se contrazic.

- Câți nepoți? repetă terapeutul

- Ai mai întrebat o dată, ai uitat deja? 

Multe se pot spune despre ei dar nu că n-au umor”, a scris Melania Medeleanu, fondatoarea Asociației Zi de Bine, într-o postare pe Facebook.

Tabăra se va desfășura pe mai multe componente dedicate îmbunătățirii calității vieții bolnavilor de Alzheimer.

Terapie și activități de stimulare cognitivă

Între activitățile principale se numără următoarele:

  • training pentru îngrijitori, aparținători și specialiști furnizori de servicii în problematica acestei maladii, 
  •  terapie și suport pentru bolnavi, prin activități de stimulare cognitivă și terapie ocupațională, terapie prin muzică și dans, activități recreative și de socializare, etc. 
  •  În data de 24 mai se va desfășura simpozionul-workshop cu tema „Program de informare, consiliere și suport pentru aparținătorii, îngrijitorii familiali ai bolnavilor de maladia Alzheimer”. Acest program este unul recunoscut, fiind onorat cu premiul I în cadrul unei competiţii europene de profil desfășurate în anul 2009, la Paris. La eveniment sunt așteptați să participe specialiști din mediul universitar, practicieni experți din serviciile dedicate, precum și o parte dintre membrii fondatori ai acestui grup.

Cameră de stimulare senzorială pentru pacienții cu Alzheimer

În cadrul aceluiași eveniment, grație unei sponsorizări oferite de Asociația „Zi de Bine”, în data de 25 mai va fi inaugurată în cadrul Centrului Comunitar Cluj prima cameră de stimulare senzorială în terapia pacienților cu maladia Alzheimer.

Acest nou spațiu, care va contribui la îmbunătățirea calității vieții bolnavilor, va oferi un mediu terapeutic și relaxant, în care aceștia să își concentreze atenția pe diferite experiențe senzoriale: vizual, auditiv, olfactiv, tactil, vestibular și proprioceptiv.

„Ce e foarte important atunci când apare demența e să îl poți menține pe pacient activ și prezent cât mai multă vreme. Din păcate, ce se întâmplă de foarte multe ori este că în momentul în care încep să-și dea seama de boala lor se cam autoizolează - nu mai ies din casă de teama că o să se piardă, nu o să mai recunoască oameni, locuri. E important să îi ții cât mai mult timp activi. O cameră senzorială este o cameră care are tot felul de aparate care le permit să rămână activi și, în același timp, să își stimuleze simțurile: tactile, să simtă lucruri, să miroasă lucruri - să rămână în contact cu simțurile lor”, a declarat Melania Medeleanu, membru fondator al Asociației Zi de Bine, pentru monitorulcj.ro la începutul lunii mai.

Evenimentul se desfășoară sub egida „Ține (mă) minte”, în colaborare și cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj (D.G.A.S.P.C.).

Cei care doresc să susțină proiectele realizate de Asociația Zi de Bine, o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845 sau prin donarea zilei de naștere. Mai multe metode de implicare pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza .

 

CITEȘTE ȘI:

Prima tabără din România pentru pacienții cu Alzheimer se face la Cluj! 1 din 8 oameni peste 55 de ani suferă de această boală

Simptomele bolii Alzheimer. Primele simptome ale bolii și factorii de risc

Începe prima tabără pentru pacienții cu Alzheimer, la Cluj! Terapie pentru bolnavi, sprijin pentru aparținători

abonare newsletter