Sănătate

Infarct sau doar o durere în piept? Paramedic din Cluj: „Există situații clare în care trebuie să suni la 112” Intervenție SMURD VIDEO

Intervenție SMURD Cluj: un paramedic explică într-un videoclip cum ne putem da seama când cineva suferă de un infarct miocardic și care sunt factorii de risc care l-ar putea determina.

Paramedic din Cluj: „Există situații clare în care trebuie să suni la 112” / Foto: YouTube - Dr. Paul Oargă Paramedic din Cluj: „Există situații clare în care trebuie să suni la 112” / Foto: YouTube - Dr. Paul Oargă

 

 


Dr. Paul Oargă, medic rezident pe secția ATI și paramedic pe SMURD în Cluj-Napoca, vorbește într-un videoclip postat pe canalul său de YouTube despre durerile în piept, infarctul miocardic și factorii de risc posibili.

De asemenea, medicul ne arată și cum decurge o intervenție la un caz cu suspiciune de infarct miocardic.


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 


Însă, pentru început, Oargă ne spune care sunt câteva situații clare când trebuie să sunăm la 112:

„Există câteva situații clare în care în momentul în care ai o durere în piept trebuie să suni la 112: durerea este de intensitate crescută, nou apărută, durează mai mult decât câteva minute, se însoțește de lipsă de aer, se agravează la orice fel de efort fizic (plimbat, urcat scările) și este o durere îngrijorătoare. Întrebare: poți să faci infarct miocardic dacă ești tânăr? Am fost solicitat la un domn cu o durere toracică la care o să vedem imediat ce s-a întamplat în clipul pe care l-am făcut la caz”, a spus dr. Paul Oargă.


Infarctul apare la tinerii care prezintă factori de risc

Situațiile în care un tânăr sănătos face un infarct miocardic sunt foarte rare, spune paramedicul. De obicei tinerii suferă de acest lucru când au unul sau mai mulți factori de risc.

Dr. Paul Oargă a explicat de ce se produce infarctul și care sunt factorii de risc:


„Am restrâns diagnosticul la o suspiciune de infarct miocardic sau doar o angină pectorală instabilă - adică o durere în piept care își schimbă caracterele, care este un lucru îngrijorător. Întrebarea rămâne: dacă ești tânăr, poți să faci infarct miocardic? În primul rând, infarctul miocardic apare ca urmare a bolii coronariene. Coronarele sunt arterele care duc sânge de la inimă spre inimă. Aceste artere, dacă avem un stil de viață nesănătos, factor de risc de tip familial sau genetic, se încarcă cu grăsime care poate efectiv să blocheze artera complet prin faptul că se rupe și se formează cheag.

Există câțiva factori de risc pentru dezvoltarea infarctului miocardic și aceștia sunt: vârsta înaintată, sexul masculin (bărbații fac mult mai des infarct decât femeile), dar și factori pe care putem să-i controlăm cum ar fi obezitatea, diabetul, hipertensiunea arterială, consumul de țigări. La tineri e vorba despre consumul de cocaină și riscul mai e mare la femei care iau anticoncepționale și fumează - doi factori de risc care împreună nu fac deloc bine. Tinerii care fac infarct miocardic (când zic tineri mă refer la pacienți sub 40-45 de ani), au cel puțin un factor de risc asociat - sunt foarte rare situațiile în care nu ai niciun factor de risc (adică ești sportiv, mănânci bine, nu ai hipertensiune, nu ești obez, nu ai diabet, nimic), dar să faci infarct miocardic. Sunt foarte rare.

Să nu uităm de grăsimile din sânge, faimosul colesterol care trebuie ținut sub control. Deci cum ziceam, pacienții tineri care fac infarct au cel puțin unul sau mai mulți factori de risc de care povesteam”, a spus dr. Oargă.

Nu orice durere în piept e infarct

De asemenea, paramedicul a mai prezentat și alte momente în care pacienții pot să sufere de o durere toracică, dar aceasta să nu însemne neapărat un infarct miocardic:

„Dar o durere toracică nu înseamnă neapărat un infarct miocardic, există mai multe motive pentru care poate să apară o durere toracică.  În primul rând poate să fie o durere de perete, de mușchi, de articulații, care țin de piept sau poate să fie o pneumonie care să producă durere toracică. Atacurile de panică sau depresia pot să meargă cu durerile toracice. Nu în ultimul rând, problemele digestive: gastrita, boala de reflux, ulcerul, toate pot să meargă cu durere toracică.

Treaba noastră în urgențe este să facem diagnosticul diferențial între toate aceste afecțiuni. În acest caz era un domn de peste 50 de ani cu un infarct miocardic în urmă cu 6 ani, cu antecedente, avea și hipertensiune. Nu avea diabet, nu aș zice că era obezitate de gradul 1, probabil era doar supraponderal, dar deja avea un cumul de factori de risc, plus acea durere caracteristică, totuși de o intensitate mai scăzută, dar trebuia dus la spital ca să facem analizele și să fim siguri că este sau nu și să facă investigațiile de rigoare”, a adăugat paramedicul.

CITEȘTE ȘI:

De gardă pe SMURD Cluj: te poți trezi din comă? Paramedic: „O urgență majoră cu care ne confruntăm des în teren” VIDEO

Un clujean a repornit inima soției sale: „Am luat-o în brațe, după care am început manevrele de prim ajutor” VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter