Social

Marius Balo, clujeanul întemnițat în China timp de 8 ani, a vizitat Penitenciarul Jilava: „Rămâi marcat pentru totdeauna”

Marius Balo, clujeanul care a fost condamnat la 8 ani de închisoare în China pentru 80 de dolari, a vizitat Penitenciarul Jilava, în timpul unui pelerinaj de 2.922 de kilometri.

Marius Balo, clujeanul întemnițat în China timp de 8 ani, a vizitat Penitenciarul Jilava / Foto: Marius Balo - Facebook Marius Balo, clujeanul întemnițat în China timp de 8 ani, a vizitat Penitenciarul Jilava / Foto: Marius Balo - Facebook

 

 


Clujeanul Marius Balo s-a întors în țară după 8 ani în care a fost întemnițat în China și a pornit într-un pelerinaj duhovnicesc cu un traseu de 2.922 de kilometri.

 


Fiecare kilometru reprezintă o zi petrecută în închisoarea din China.

El va trece prin principalele locuri de detenție, tortură și exterminare a foștilor deținuți politici din România, pentru omagierea și păstrarea vie a memoriei acestora.


Marți, Marius Balo a făcut o oprire la Penitenciarul Jilava, care a funcționat inițial ca garnizoană militară, iar mai apoi ca închisoare:

„În această dimineață am vizitat Penitenciarul Jilava (...) Am găsit un fort, Fortul 13 construit la 1870. A funcționat ca și garnizoană militară iar la 1907 a fost unul dintre locurile în care au fost închiși țăranii răsculați. Apoi a fost folosită pe post de închisoare. Mareșalul Antonescu a fost executat aici, la câteva sute de metri distanță de Fort, în Valea Piersicilor”, a scris Marius Balo pe Facebook.


Deținuții politici, tratați cu o „brutalitate absolut înfiorătoare”

Profesorul clujean a vorbit despre istoria Fortului 13 pe care l-a vizitat, care a fost folosit și ca centru de tranzit al deținuților politici.

El se arată uimit de „brutalitatea absolut înfiorătoare” cu care au fost tratați acești deținuți și spune că metodele folosite în acel loc nu ar fi putut fi utilizate niciodată de animale, ci doar de oameni:


„Comuniștii au preluat Fortul și l-au folosit ca pe un centru de tranzit al deținuților politici. Se spune că nu ar fi fost deținut politic care să nu fi trecut pe la Jilava. Brutalitatea absolut înfiorătoare cu care erau tratați te obligă să recunoști faptul că animalele nu au fost și nu vor fi niciodată în stare de așa ceva. Trebuie sa fii om, cu «o» mic, ca să poți concepe metodele folosite acolo. Mirosul pestilențial al decăderii ființei umane a intrat în ziduri și fiecare cărămidă lăcrimează. Rămâi marcat pentru totdeauna văzând ce poate un om să îi facă unui alt om.”

Deținuții, învățați despre istoria închisorii

Marius Balo a rămas și plăcut surprins în urma vizitei sale la Penitenciar de faptul că deținuții din prezent sunt duși în fortul respectiv pentru a afla mai multe despre trecut:

„Astăzi, într-un nou mileniu, deținuții sunt duși în fiecare săptămână în scop educativ din închisoare în Fort pentru a li se spune despre trecut. Din acest punct de vedere, conducerea Penitenciarului Jilava este un model pentru noi toți. 

Azi dimineață la Fortul 13 din Jilava am intrat și în «infirmerie», locul unde a murit în 1954 Monseniorul Vladimir Ghika, în urma condițiilor cumplite de detenție. Era o văgăună întunecată această «infirmerie», fără geam sau aerisire... un loc mult mai terifiant decât o celulă obișnuită, dacă poate într-adevăr exista așa ceva”, spune Balo.

Printr-o hotărâre pronunțată în data de 24 martie 2016, rămasă definitivă, Marius Balo a fost condamnat de o instanță de judecată din Republica Populară Chineză la pedeapsa închisorii de 8 ani cu executare pentru săvarșirea infracțiunii de complicitate la fraudă contractuală pentru suma infimă de 80 de dolari. Prin aceeași sentință penală, inculpatul a fost obligat și la plata unei amenzi în cuantum de 100.000 yuani.

Echipa de avocați a clujeanului condamnat a încercat în decursul acestor ani ca Balo să fie transferat într-o închisoare din România, însă lipsa de reacție a autorităților de la noi din țară a făcut ca acesta să își ispășească întreaga pedeapsă în Penitenciarul Quinpu din China. 

În 2019, s-a dispus de către Curtea de Apel Cluj ca Marius Balo să fie transferat într-un penitenciar din România. Printr-o adresă la Ministerul Justiției în data de 9 ianuarie 2020, avocaților li s-a comunicat că partea chineză și-a dat acordul pentru transfer, fiind îndeplinite toate condițiile necesare. Chiar și așa, procedurile necesare nu au mai fost duse la capăt, iar Marius Balo, cu pedeapsa deja ispășită în mare parte, a rămas în China.

CITEȘTE ȘI:

Clujeanul Marius Balo pleacă într-un pelerinaj de 2.922 de kilometri. Fiecare kilometru reprezintă o zi petrecută în închisoarea din China

Mesajul lui Marius Balo, pentru toți românii, după ce s-a întors acasă: „Am o dorință imensă să mă pun în slujba acestui popor”

abonare newsletter