Social

Sprijin pentru Ucraina. Cum pot deconta clujenii cheltuielile cu hrana și cazarea refugiaților

Clujenii care au sărit în ajutorul refugiaților din Ucraina pot să își deconteze cheltuielile cu hrana și cazarea. Vezi care este procedura de decontare.

Cheltuielile cu hrana și cazarea refugiaților din Ucraina se decontează / Foto: depositphotos.com Cheltuielile cu hrana și cazarea refugiaților din Ucraina se decontează / Foto: depositphotos.com

 

 


Persoanele fizice care găzduiesc cetăţeni străini sau apatrizi aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, beneficiază începând cu aprilie 2022 de decontarea din bugetul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Cluj a cheltuielilor cu hrana și cazarea, potrivit viceprimarului municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea.

 


Mai exact, decontarea pentru hrană e în valoare de 20 de lei/zi/persoana găzduită și a cea cu cazarea în valoare de 50 de lei/zi/persoana găzduită.

Procedura de decontare a cheltuielilor

Persoanele fizice depun în primele 3 zile lucrătoare ale fiecărei luni pentru luna precedentă, o cerere în care precizează numărul persoanelor găzduite, numele şi prenumele acestora, localităţile din care aceştia declară că provin şi intervalul de timp pentru care solicită decontarea cheltuielilor cu hrana și cazarea la:


Solicitarea este în mod obligatoriu însoţită de:

a. o declaraţie pe propria răspundere cu privire la realitatea informaţiilor cuprinse în cerere; 
b. copia actului de identitate al solicitantului şi documente care atestă dreptul de folosinţă asupra locuinţei în care sunt găzduite persoanele din zona de conflict.


Modelul cererii, precum şi cel al declaraţiei pe propria răspundere sunt prevăzute în Anexele nr. 1 şi 2 ale HG nr. 336/2022. În cerere, solicitantul precizează dacă optează pentru încasarea sumelor prin virament bancar sau în numerar. Cererea se depune de către o singură persoană pentru aceeaşi locuinţă!

Termene de depunere și soluționare

  •  Cererile se depun în primele 3 zile lucrătoare ale fiecărei luni pentru luna precedentă; 
  •  Cererile depuse după termenul de 3 zile lucrătoare ale fiecărei luni se soluţionează în luna următoare; 
  •  DASM întocmește situația centralizatoare care se certifică pentru realitate și, în termen de 3 zile lucrătoare de la expirarea termenului menționat mai sus, transmite Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Avram Iancu” al Județului Cluj, precum şi spre informare Instituţiei Prefectului județului Cluj; 
  •  În termen de 10 zile lucrătoare de la primirea situaţiilor centralizatoare certificate, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Avram Iancu” al Județului Cluj virează sumele solicitate în contul deschis cu această destinație pentru DASM; 
  •  În termen de 3 zile de la virarea sumelor de către ISU Cluj, DASM, efectuează plata sumelor cuvenite către beneficiari, în funcție de opțiunea acestora, fie în cont bancar, fie la casieria DASM Cluj-Napoca, strada Venus fn, în cadrul unui orar care va fi comunicat lunar.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Peste 100 de mil. lei de la Guvern pentru cazarea refugiaţilor ucraineni. Clujul, în topul județelor, la alocări

1.000 de refugiați ucraineni vulnerabili primesc carduri sociale în România

abonare newsletter