Social

Centre sociale clandestine sau cu activitatea suspendată și amenzi de peste 130.000 de euro în Cluj

Amenzi de sute de mii de lei, azile clandestine sau închise temporar din cauza neregulilor, așa arată bilanțul intermediar în urma controalelor efectuate în decurs de două zile în centrele sociale din Cluj.

Centre rezidențiale clandestine și amenzi de sute de mii de lei în Cluj/Foto: pexels.com Centre rezidențiale clandestine și amenzi de sute de mii de lei în Cluj/Foto: pexels.com

 

 


Premierul Marcel Ciolacu a solicitat controale în toate centrele sociale și reanalizarea autorizărilor acestora, după ce zeci de bătrâni au fost găsiţi în condiţii inumane în câteva azile din localitatea Voluntari.

 


Evaluarea intermediară a situației centrelor rezidențiale, cu datele disponibile la 13 iulie 2023, pentru perioada 10-12 iulie prezintă condiții deficitare într-o serie de locații sociale din Cluj, însă cu toate acestea nu a fost aplicată măsura închiderii definitive a centrelor. 

Astfel, în Cluj, au fost descoperite două centre sociale clandestine, unul din care este în curs de acreditare, iar în alte două locații a fost suspendată activitatea, ca măsură temporară. 


Valoarea totală a amenzilor este de aproape 140.000 de euro.  

Potrivit Instituției Prefectului Județului Cluj, până în prezent au fost verificate 41 de centre rezidențiale (22 centre private, 19 finanțate de la bugetul de stat)  dintr-un total de 99, aflate în evidență, astfel:
- 75 de amenzi, cumulând o valoare totală de 678.300 RON.
- 84 de avertismente,
- 2 suspendări parțiale (un centru cu 3 camere suspendate și un centru cu o Ordonanță de interzicere a activității privind prepararea de mâncare, in vederea autorizarii DSVSA)


Nu există centre închise.

„De asemenea, au fost identificate 2 centre clandestine (un centru din Turda fiind deja în curs de licențiere.


Cel de-al doilea centru, pe urma căruia este inspecția socială, a avut activitatea în Florești, apoi s-a mutat în Apahida. S-au facut demersuri la IPJ pentru identificarea activității, care se presupune că este desfășurată în prezent în Cluj Napoca”, arată sursa citată. 

Inițial, în prima zi de controale, în județul Cluj, din cele 87 de centre rezidențiale publice și private, de vârstnici, adulți cu dizabilități și copii au fost verificate 12 adăposturi cu caracter social, iar valoarea amenzilor a fost de 320.000 de lei. 

Principalele probleme identificate în urma controalelor din Cluj

Au fost constatate deficiențe precum-

  • lipsa unor proceduri sau documente, -
  • lipsa personalului de specialitate,-
  • lipsa cursurilor de igienă la personalul nou angajat, -
  • produse expirate sau aflate la limita termenului de expirare, -
  • absența verificării și întreținerii periodice a instalației electrice, a documentelor specifice pe linia apărării împotriva incendiilor,
  • lipsa analizei de risc la securitatea fizică, 
  • nestabilirea modelelor de meniu de alimentație zilnică în baza recomandărilor medicului nutriționist sau a asistentului dietetician, conform standardului minim de calitate, sau lipsuri în gestionarea corespunzătoare a deșeurilor periculoase.

Președintele Klaus Iohannis a reacționat, marți, pe tema azilelor groazei. Potrivit șefului statului, nu se știe cine se face „vinovat politic”, dar cazul reprezintă o „rușine națională”.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Azilele groazei, efecte până la Cluj. Amenzi de peste 320.000 lei, după controale la 12 centre din județ.

Iohannis, prima reacție publică în cazul azilelor groazei. „Cred că este o rușine națională. E evident că sunt mulți vinovați”

Ultimele Stiri
abonare newsletter