Social
Dosarul de kompromat în cazul jurnalistei Emilia Şercan, clasat abrupt. ActiveWatch: „România este un stat clasat”
Parchetul Curții de Apel București (PCAB) a clasat dosarul referitor la operațiunea de kompromat în cazul jurnalistei Emilia Şercan, de anul trecut, la scurt timp după ce Şercan a scris despre plagiatul din teza de doctorat a premierului de atunci, Nicolae Ciucă.
Dosarul de kompromat în cazul jurnalistei Emilia Şercan, clasat abrupt. FOTO: Facebook/ Emilia Șercan
ActiveWatch, un grup de organizații care apără libertatea presei, și-a exprimat îngrijorarea faţă de decizia Parchetului Curţii de Apel Bucureşti de a clasa dosarul privind faptele ce au constituit operaţiunea de kompromat la adresa jurnalistei Emilia Şercan.
Jurnalista Emilia Șercan a anunțat luni că dosarul deschis după ce a acuzat o operaţiune de kompromat împotriva sa în urma dezvăluirilor privind plagiatul tezei de doctorat a fostului premier Nicolae Ciucă a fost închis de procurori. Decizia de soluţionare rapidă a dosarului aparţine Parchetului General, care a transmis la PCAB o notă de îndrumare şi control prin care a cerut să fie luate „măsuri de impulsionare a soluţionării cauzei până la finalul lunii octombrie 2023”, scrie PRESSone.
„Justiţia română îşi sacrifică credibilitatea şi independenţa”
În legătură cu scurgerea unei probe din Poliţia Română – publicată pe site-ul infractorului Cristian Rizea la 40 de minute după ce jurnalista Emilia Şercan a părăsit secţia de poliţie, dar şi cu operaţiunea de muşamalizare a scurgerii şi cu publicarea repetată a unor fotografii private, magistratul nu a găsit probleme infracționale.
„ActiveWatch îşi exprimă consternarea faţă de decizia Parchetului Curţii de Apel Bucureşti de a clasa dosarul privind faptele ce au constituit operaţiunea de kompromat la adresa jurnalistei Emilia Şercan și în care existau suspiciuni rezonabile că persoane din Poliția Română ar fi scurs probe din dosar și, de asemenea, ar fi fabricat probe pentru a ascunde aceste ilegalități. Procurorii au eșuat și în investigarea unui alt dosar, de amenințare la adresa Emiliei Șercan, dosar care, de asemenea, a fost recent clasat.
ActiveWatch consideră că, prin eșecul investigării acestor fapte, justiţia română îşi sacrifică credibilitatea şi independenţa pentru a servi interesele unor actori politici şi ale unor instituţii de forţă ale statului. Nesancţionarea acestor fapte înseamnă încurajarea lor.
Clasarea bruscă a dosarului, deși investigațiile erau încă în desfășurare, iar unul dintre martori părea a fi în punctul de a dezvălui informații cheie, vine la două săptămâni după intervenția Parchetului General, care, în loc să se asigure că are loc o investigare temeinică a faptelor, a dispus «măsuri de impulsionare a soluționării cauzei până la sfârșitul lunii octombrie 2023»”, se arată într-un comunicat al grupului ActiveWatch.
Emilia Șercan, victima unei operațiuni de kompromat
În ianuarie 2022, Șercan a publicat informații potrivit cărora prim-ministrul de atunci, Nicolae Ciucă, și-ar fi plagiat teza de doctorat. Ştirea a fost preluată de mass-media şi a intrat pe agenda publică. La scurt timp, autoarea acestor dezvăluiri a fost amenințată și supusă unei clasice operaţiuni de kompromat, cu scopul de a o decredibiliza şi a de a o intimida.
„Operaţiunea a fost pusă la cale şi înfăptuită cu complicitatea tacită sau activă a unor instituţii şi a unor persoane al căror rol este cel de a proteja drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor şi de a apăra legea. Astfel, statul român, prin instituţiile sale şi prin funcţionarii săi, devine părtaş al unei operaţiuni cu iz penal de compromitere a persoanei «vinovată» că dezvăluie existenţa unui furt intelectual comis de fostul premier, Nicolae Ciucă, sau a altor plagiatori cu rang înalt, inclusiv din Poliția Română.
Mai grav, statul român transmite mesajul că tolerează, protejează şi încurajează astfel de comportamente, fiind oricând dispus să sacrifice drepturile cetăţenilor, libertatea presei şi principiile democratice pentru a proteja persoane importante din aparatul de putere. Instituţiile de forţă şi cele menite a aplica legea şi a împărţi dreptatea devin simple instrumente ale celor puternici, folosite discreţionar împotriva celor care îndrăznesc să expună neregulile comise de aceștia”, se mai arată în comunicat.
Modul în care statul român a tratat cazul de kompromat la adresa Emiliei Șercan a fost sancționat în mod repetat de cele mai importante organizații europene și internaționale care apără libertatea presei (Reporteri fără Frontiere - RSF, Centrul European pentru Presă și Libertatea Media - ECPMF, ARTICLE 19, Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor - CPJ, Institutul Internațional de Presă - IPI, Free Press Unlimited, Coalition For Women In Journalism, Federația Europeană a Jurnaliștilor - EFJ, și alții). Cazul se află și în atenția Comisiei Europene, precum și în atenția Consiliului Europei.
Decizia de închidere a acestui dosar vine la 22 de zile după ce Parchetul Sectorului 4 a renunțat la urmărirea penală într-un alt caz, cel de amenințare împotriva Emiliei, pe motiv că continuarea cercetărilor „nu prezintă interes public” – deși ordonanța consemnează faptul că amenințarea era în mod explicit legată de investigația privind plagiatul premierului Nicolae Ciucă.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: