Social

Atac la Pilonul II. Pensiile private ar putea fi supuse unui impozit majorat, aplicabil pensiilor speciale

O ambiguitate legislativă din Codul fiscal ar putea permite impozitarea progresivă a pensiilor private cu 15%-20%.

Pilonul II de pensii, în vizorul Finanțelor/FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea Pilonul II de pensii, în vizorul Finanțelor/FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

 

 


Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) avertizează că o ambiguitate legislativă din Codul fiscal creează premisele impozitării progresive a câştigurilor de capital din fondurile de pensii private, asimilate în mod eronat cu partea necontributivă a pensiilor de serviciu (cunoscute public ca pensii speciale) începând cu 1 ianuarie 2024.

În ultima perioadă, tentativele de modificare a sistemului de pensii din Pilonul II s-au intensificat


În aceste condiţii, în loc de impozitarea plăţilor din fondurile de pensii private cu cota normală de 10% (ca în prezent şi precum la pensiile plătite din sistemul public), de la 1 ianuarie 2024 regimul fiscal riscă să devină cel cu cotele progresive de 15% sau 20%, aplicabil câştigurilor de capital, cel mai nefavorabil dintre toate produsele de economisire/investire din România. 

Se cere modificarea Codului Fiscal

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România cere eliminarea ambiguităților din Codul Fiscal prin intermediul unei Ordonanțe de Urgență. 


„Aplicarea acestor prevederi ar fi injust de penalizatoare pentru participanţii la fondurile de pensii private şi beneficiarii plăţilor, astfel că APAPR a demarat, în dialog instituţional cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi Ministerul Finanţelor Publice (MFP), procedurile pentru clarificarea cât mai urgentă a acestei ambiguităţi legislative. Mai precis, APAPR solicită, inclusiv public, modificarea prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului a Codului Fiscal (Art. 100 şi Art. 101) pentru a oglindi în mod corect diferenţa dintre principiul contributiv care guvernează prin excelenţă pensiile private şi cel necontributiv al pensiilor speciale. În esenţă, APAPR solicită menţinerea cotei actuale de impozitare de 10% în locul aplicării cotelor de 15% sau 20%”, semnalează Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR). 

CITEȘTE ȘI: 
Scandalos! Ciolacu „fură” pensiile private (Pilonul II) ca să salveze pensiile speciale!

Reprezentanţii Asociaţiei arată că miza acestei clarificări legislative constă în plăţi de miliarde de lei anual către sute de mii de români, nivelul plăţilor realizate de fondurile de pensii private fiind în creştere exponenţială.


Până în prezent, toate fondurile de pensii (Pilonul II şi Pilonul III) au făcut plăţi în valoare totală de peste 2,36 miliarde de lei către aproape 210.000 de beneficiari, precizează APAPR. Doar pe Pilonul II, plăţile sunt estimate să ajungă la 1 miliard de lei în 2023, aproape cât suma de 1,1 miliarde de lei plătită în cei 15 ani din perioada 2008-2022, iar ritmul de creştere exponenţial este estimat să continue şi anii următori.

Potrivit noilor măsuri fiscale aprobate de Guvernul PSD-PNL, angajații din sectorul IT nu vor contribui în mod pbligatoriu la Pilonul II de pensii. Aceștia nu mai sunt scutiți nici de impozit, iar pentru a contribui la sistemul de pensii private, IT-iștii trebuie să solicite acest lucru în mod expres. În acest mod, românii care nu fac o cerere scrisă că vor să continue cotizarea la Pilonul II, vor cotiza, automat, către Pilonul I (fonduri care sunt „pe mâna statului”).De altfel, prin noua lege a pensiilor aprobate de Guvern, administratorii fondurilor de pensii private trebuie să achite un comision din contribuțiile la Pilonul II. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Experții FMI au ajuns în România și s-au îngrozit. „V-ați întins mai mult decât vă ajunge plapuma, cheltuiți fără să puneți nimic în loc și sacul a ajuns la fund”

Scandalos! Ciolacu „fură” pensiile private (Pilonul II) ca să salveze pensiile speciale!

Boloș recunoaște că desființarea Pilonului II de pensii a fost discutată în coaliție. Ciolacu și Ciucă au negat vehement că s-ar fi luat în calcul

Ultimele Stiri
abonare newsletter