Social
22% dintre români nu își permit să ia masa în oraș o dată pe lună
22,4% dintre românii cu un loc de muncă cu normă întreagă spun că nu își permit să mănânce la restaurant o dată pe lună.
22% dintre români nu își permit să ia masa în oraș o dată pe lună. FOTO: Pixabay
Unu din cinci români nu își permite să iasă în oraș cu prietenii, o dată pe lună, arată un sondaj Eurostat.
Procentajul celor cu posibilități limitate a crescut în 2022, comparativ cu 2020 (22,2%) și cu 2021 (21,2%). Totuși, procentajul celor care spun ă nu își permit să iasă în oraș o dată pe lună este mult mai mic în 2022 comparativ cu 2014 (35,7%) sau cu 2015 (32%).
Comparativ cu vecinii săi, România se situează într-o poziție inferioară în ceea ce privește accesul la activitățile sociale. În Bulgaria, 13,7% din populație se confruntă cu aceleași dificultăți, în timp ce în Ungaria, procentul este de 14,8%.
Românii nu își pot permite carne sau pește o dată la două zile
La capitolul sărăcie, România continuă să se mențină pe primele poziții ale clasamentului european. Peste 40% dintre români nu își permit o masă adecvată care să conțină pește, carne sau produse vegetariene.
Potrivit unui raport Eurostat din iulie, România ocupă a doua poziție, fiind surclasată doar de Bulgaria, în ceea ce privește calitatea produselor consumate.
Astfel, în 2022, 8,3% din populația UE nu și-a putut permite o masă care să conțină carne, pește sau un echivalent vegetarian la fiecare două zile, cu un punct procentual mai mult față de 2021 (7,3%), potrivit datelor Eurostat.
În privința persoanelor expuse riscului de sărăcie, în 2022 ponderea la nivelul UE era de 19,7%, cu 2,2 puncte procentuale mai mare decât în 2021 (17,5%).
Cea mai mare pondere a persoanelor aflate în risc de sărăcie care nu-și pot permite o masă adecvată a fost înregistrată în Bulgaria (44,6%), urmată de România (43,0%) și Slovacia (40,5%), potrivit oficiului european de statistică. Pe de altă parte, cea mai mică pondere a fost înregistrată în Irlanda (5,0%), urmată de Luxemburg (5,1%) și Cipru (5,6%).
Capacitatea de a-și permite o masă cu carne, pui, pește sau echivalent vegetarian la fiecare două zile se numără printre elementele observate la nivel de gospodărie pentru a calcula rata deprivării materiale și sociale severe. Acesta este unul dintre indicatorii principali ai Pilonului european al drepturilor sociale – Tabloul de bord social al indicatorilor.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: