Social

„Dăm aripi educației”. Peste 16.000 de copii vulnerabili din țară, inclusiv din Cluj, au primit cărți și rechizite: „Părinții lor nu îşi permit”.

Peste 16.000 de copii și sute de profesori din medii vulnerabile au primit cărți și rechizite de la Fundația World Vision România, în condițiile în care doar 37% dintre profesori se așteaptă ca elevii să aibă rechizitele necesare la început de an școlar.

Mii de copii din România au primit cărți de la World Vision România / Foto: Fundația World Vision România - Facebook Mii de copii din România au primit cărți de la World Vision România / Foto: Fundația World Vision România - Facebook

 


Peste 16.000 de copii şi peste 1.400 de profesori au primit cărţi şi rechizite în urma campaniei „Dăm aripi educaţiei” prin care Fundaţia World Vision România alături de mai multe centre comerciale şi-au propus să sprijine şcolile din mediile vulnerabile.


 

Copiii şi profesorii sunt din 41 şcoli din 23 de judeţe şi municipii: Bucureşti, Cluj, Constanţa, Sibiu, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Călăraşi, Iaşi, Suceava, Neamţ, Galaţi, Dolj, Gorj, Timiş, Vâlcea, Mureş, Satu-Mare, Braşov şi Prahova.


CITEȘTE ȘI:
Peste 7.300 de copii ucraineni, înscrişi în sistemul de învăţământ din România! În Cluj există un centru pentru copiii refugiați

 

Campania „Dăm Aripi Educaţiei” este la cea de-a treia ediţie. Anul acesta a început pe 13 septembrie, iar la evenimentul de lansare au citit din poveştile preferate ale copilăriei mai multe vedete printre care Feli, Răzvan Exarhu, Liana Stanciu, Andi Vasluianu şi Roxana Hulpe. Pe lângă colectarea de cărţi şi rechizite, campania a introdus şi o Biblioteca Audio, unde fragmente din poveşti sunt narate de aceleaşi personalităţi publice.


Doar 37% dintre profesori se așteaptă ca elevii să aibă rechizitele necesare

Primele două ediţii ale campaniei „Dăm aripi educaţiei” au sprijinit 22.000 de copii vulnerabili şi 63 de şcoli.

Şase din zece profesori spun că n-au la şcoală cărţi actualizate şi interesante pe care să le poată folosi la cursuri pentru a face mai atractiv procesul de învăţare al elevilor. Aşa arată un sondaj realizat recent de fundaţia World Vision România. Aceeaşi cercetare arată că doar 37% dintre profesori se aşteaptă ca toţi sau majoritatea elevilor să aibă rechizitele necesare la început de an şcolar. 


Potrivit World Vision România, datele vin ca o consecinţă a dispariţiei bibliotecilor şcolare: din 2015 şi până în 2022, au dispărut peste 1.000 de biblioteci din şcoli, conform Institutului Naţional de Statistică (INS).

CITEȘTE ȘI:
1 din 3 sate din România nu au semnal pentru internet. Școala online, doar un vis frumos la „țară”

 


Cărțile, un mic tezaur pentru copii și profesori

„Am fost uimită să văd ce cărţi noi şi frumoase, dar mai presus de toate interesante avem în biblioteca. Nu ştiam pe care sa o aleg prima. Mi-aş fi dorit să le pot citi pe toate imediat. Nu aş fi vrut să mai plec dintre ele”, a declarat Ingrid, elevă în clasa a V-a.

„Nu exista bucurie mai mare ca aceea de a găsi în biblioteca şcolii cartea pe care ţi -o doreşti, dar din păcate nu ai reuşit să o cumperi”, a spus Gabriel, de asemenea elev în clasa a V-a.

„Cărţile primite reprezintă pentru noi un mic tezaur. Suntem într-o zonă rurală defavorizată, părinții nu îşi permit şi nici nu consideră necesar să achiziţioneze carti pentru copii, iar biblioteca scolii noastre avea doar cărţi mai vechi, valoroase din punct de vedere literar, dar neatractive pentru copii. Prin urmare, speram să producem o schimbare cât de mică în relaţia elevilor cu lectura, încurajându-i să le împrumute şi să le citească şi stimulând această atitudine printr-un concurs «Steluta cititoare», ce se va finaliza la sfârşitul anului”, a declarat unul dintre profesorii beneficiari.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Copiii ucraineni sunt aici ca să stea! Zeci de copii, integrați în comunitatea clujeană: „E traumatizant. Acum realizează că nu sunt aici într-o «excursie»”

Prea săraci pentru școli înalte! Tinerii care ar putea face facultate, „se pierd la liceu”

abonare newsletter