Social
Experiențele asiaticilor care lucrează în România. Imigranții plătesc până la 16.000 de lei pentru a ajunge în țara noastră.
În general, imigranții din zona de sud-est a Asiei aleg România din același motiv pentru care românii aleg Germania sau Anglia, un salariu mult mai bun.
În general, imigranții din zona de sud-est a Asiei aleg România din același motiv pentru care românii aleg Germania sau Anglia, un salariu mult mai bun| Foto: pixabay.com
Din anul 2008 până în 2022 din România au plecat aproximativ 3,3 milioane de români, din care în jur de 300.000 definitiv, conform INS. Mulți dintre acești oameni au plecat pentru a-și susține familiile din țară trimițând bani acasă.
Din 2018, de când și-a ușurat metoda de obținere de avize de muncă, România a devenit o țară la fel de atractivă pentru imigranții din Asia de sud-est, ca Anglia și Germania pentru români.
Salarii mici în Asia, un ajutor în România
În general, imigranții din Asia de Sud-Est aleg România din același motiv pentru care românii aleg Germania sau Anglia, un salariu mult mai bun. Salariul minim în Bangladesh, de exemplu, este în jur de 100 de euro pe lună, pe când în România imigranții câștigă un minim de 500 de euro. Pe lângă salariu, aceștia au asigurate cazarea și masa, lucru care îi ajută pentru a strânge bani și pentru a-și ajuta familiile de acasă.
CITEȘTE ȘI:
Firmă din Cluj, AMENDATĂ cu 50.000 de lei după ce a angajat „la negru” moldoveni
Andrei Boroeanu este patronul unei agenții care aduce forță de muncă din Asia de sud-est.
„Am deschis societatea în anul 2018, împreună cu un asociat de-al meu din Bangladesh. A fost activitate care m-a atras pentru că am putut ajuta atât muncitorii cât și angajatorii”, a declarat acesta pentru monitorulcj.ro
În ceea ce privește motivul pentru care imigranții din Asia de sud-est aleg România acesta a declarat că „în țări precum Nepal, Sri-Lanka și așa mai departe salariul mediu ajunge de la 40 de euro, 90 sau 100. În România primesc un minim de 550 de euro, care variază pentru muncitorii necalificați. Muncitorii calificați pot primi chiar și 700, poate chiar 800 de euro. Pe lângă acest salariu, societățile mai oferă și cazare, tichete de masă sau mâncare”
Imigranții plătesc până la 16.000 de lei pentru a ajunge în România
Muhamad Sajib este un tânăr bengalez de 23 de ani, din mediul rural. El se află în România de aproape 2 ani. Acesta a plătit 16.000 de lei pentru a ajunge să lucreze în țara noastră. Job-ul său este de bucătar la un lanț de magazine fast-food din Cluj-Napoca. Muhamad locuiește într-un apartament cu 2 camere cu încă 3 colegi de muncă, și ei tot bengalezi.
Primul său contact cu românii a fost unul pe care nu-l va uita. Acesta era pierdut în București și când a încercat să apeleze la ajutorul unui conațional a fost refuzat ferm, pe când un român l-a ajutat să ajungă unde avea nevoie, fără prea multe rugăminți.
Din punctul său de vedere, românii sunt un popor sufletist, dar el tot consideră că acasă în Bangladesh, datorită culturii, oamenii sunt mai ospitalieri.
„În mediul rural, dacă ai vreo problemă, oamenii te cazează în casa lor, ei dorm pe podea și tu în pat. Îți oferă de mâncare și tot ce ai nevoie, totul ca să te simți ca acasă. Sunt în stare să lase toată treaba pe care o au și să te ajute să-ți rezolvi problema, dacă le ceri ajutorul. Comportamentul ăsta este foarte înrădăcinat în cultura noastră”, a declarat Muhamad.
Bengalezii au ajuns până și în Suceava
Morshed Alam a venit din Bangladesh în anul 2021 ca bucătar în orașul Suceava. El a ales România pentru că i-ar fi fost mai greu să obțină o viză de ședere/muncă pentru țările Vest Europene, un proces la fel de îndelungat ca obținerea unei vize de acest fel pentru un român spre Statele Unite ale Americii.
Alam este foarte mulțumit de locul său de muncă și de angajator. Acesta spune că angajatorul său le oferă lui și colegilor săi de muncă tot ce au nevoie, de la transport și mâncare, până la orele suplimentare plătite corespunzător. În sezonul de vară, el poate ajunge cu tot cu bacșiș și ore suplimentare până la 1000 de euro pe lună.
CITEȘTE ȘI:
O chinezoaică a fost prinsă muncind „la negru” în Cluj! Polițiștii i-au revocat dreptul de ședere
„Pentru noi asiaticii sau noi bengalezii, scopul nostru principal este să facem bani pentru a ne întreține familiile. În cultura noastră una sau două persoane din familie lucrează și câștigă un venit pentru a-i susține pe cei care stau acasă” a declarat Alam.
La restaurantul unde lucrează sunt angajați în total 18 bengalezi. Dintre aceștia, 15 stau într-o casă pusă la dispoziție de angajator, 2/3 într-o cameră. El are 21 de zile pe an când poate să se întoarcă acasă în vizită.
Alam a declarat că el este norocos în ceea ce privește locul de muncă pe care l-a nimerit, deoarece există companii care „nu se țin de cuvânt și nu le oferă facilitățile promise angajaților sau chiar nici permisele de ședere și de muncă.”
O mare diferență culturală între Bangladesh și România o reprezintă sărbătorile legale și zilele libere pe care le avem, comparativ cu ale lor, Alam fiind musulman. „Îndrăznesc să spun că oamenilor de aici le place să sărbătorească tot. În țara noastră majoritatea populației e musulmană și avem două mari sărbători pe an, pe lângă minoritatea creștină”, a declarat acesta.
El vrea să se stabilească în România, chiar dacă a vizitat țări precum Italia, Germania, Franța și Portugalia. Raționamentul său este că dorește să rămână în Suceava pentru că este un oraș liniștit și nu foarte dens populat.
Alam a simțit o anumită doză de rasism din partea sucevenilor, majoritatea constând în priviri curioase pentru că arată diferit. O întâmplare amuzantă pentru acesta a fost când un bărbat a făcut un selfie cu el și i-a dat 200 de lei.
Arif, bengalezul român
Arif Hossain are aproape 18 ani de când lucrează în România ca tehnician vopsitor auto. Acesta a ajuns în Europa ca student și a lucrat în Italia până când și-a cunoscut soția, româncă, împreună cu care are o familie în Suceava.
„Nu știu să spun exact, dar România e o țară foarte bună pentru lucru. Este o diferență mare între practicile de muncă din Bangladesh și cele din România. Aici dacă muncești la privat sau ca bugetar până la 64 de ani, ai dreptul la pensie. În Bangladesh doar cei care lucrează la stat au dreptul la pensie. (...) Cum m-am informat, un muncitor necalificat în Bangladesh câștigă 150 de euro pe lună. Aceeași persoană dacă vine în România câștigă 500 sau chiar 600”, a declarat Arif pentru monitorulcj.ro
Conform upension.gov.bd, în anul 2023 s-a început implementarea unui sistem de pensie universal, la care pot participa toți cetățenii care lucrează în privat, inclusiv cei cu venituri foarte scăzute, contribuția în cazul acestora din urmă fiind plătită jumătate de ei și jumătate de stat ca și grant.
Articol scris de Aurel-Constantin Bîrliba
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: