Social

Alarmant! Peste 80% dintre copiii din mediul rural nu participă la activităţi sportive în afara orelor de la şcoală.

Sondaj îngrijorător. Mai mult de trei sferturi (81%) dintre copiii din mediul rural nu participă la activităţi sportive în afara orelor de educaţie fizică de la şcoală.

Sondaj îngrijorător. Mai mult de trei sferturi (81%) dintre copiii din mediul rural nu participă la activităţi sportive în afara orelor de la școală|Foto: World Vision România Sondaj îngrijorător. Mai mult de trei sferturi (81%) dintre copiii din mediul rural nu participă la activităţi sportive în afara orelor de la școală|Foto: World Vision România

 

 


Tot mai puțini elevi din mediul rural sunt implicați în activități sportive extrașcolare, arată datele unui sondaj realizat de World Vision România. În plus, 41% dintre părinţi declară că nu pot susţine financiar activităţi sportive organizate/profesioniste.

Elevii din mediul rural, acces dificil la sportul organizat

Cercetarea sociologică a fost realizată în rândul părinţilor şi profesorilor de educaţie fizică şi sport din mediul rural şi a vizat accesul copiilor la sportul organizat, „evidenţiind dificultăţi majore şi nevoi stringente”, potrivit autorilor sondajului. 


CITEȘTE ȘI: 
Studiu îngrijorător. Mulți dintre copiii din mediul rural nu au ieșit niciodată din satul lor.

Printre problemele întâmpinate în mediul rural în vederea asigurării condițiilor pentru practicarea sportului în forme organizate figurează dificultăți care ţin de infrastructură și de necesitatea unei educării adecvate privind importanţa sportului.

Astfel, 81% dintre copii nu participă la activităţi sportive în afara orelor de educaţie fizică şi sport, 41% dintre părinţii respondenţi declară că nu pot susţine financiar copiii în activităţi sportive organizate/profesioniste, iar 28% dintre aceştia nu ştiu unde şi cum să-şi îndrume copiii atunci când vine vorba de alegerea unui sport organizat/profesionist.


Practicarea sportului în mediul rural, un lux nepermis

De asemenea, 56% dintre profesori menţionează lipsa unui spaţiu de antrenament dedicat ca principal element de infrastructură important. În privinţa existenţei bazinelor de înot, 88,5% dintre copii declară că le-ar plăcea să înveţe să înoate, dar aproximativ 30% dintre părinţi spun că nu ştiu unde există cel mai apropiat bazin, iar 41,5% reclamă că cel mai apropiat bazin este la peste 20 km distanţă, mai arată sursa citată.

„Pe de altă parte, şase din zece profesori declară că în şcolile în care predau există copii care au înclinaţii sportive. Aceştia nu reuşesc, însă, să practice sportul pentru că familia nu îşi permite costuri de transport/echipament/antrenor (68%), nu au oportunităţi/spaţii de antrenament accesibile (56%) sau nu au suficientă susţinere din partea comunităţii (26%)”, arată sondajul.


Conform cercetării, există probleme de natură financiară şi de infrastructură în mediu rural, precum şi o nevoie de educare pentru a putea lua decizii informate privind oportunităţile sportive în care copiii ar putea fi implicaţi.

În mediul rural, „infrastructura sportivă şcolară fie lipseşte, fie este foarte învechită, ceea ce face dificilă practicarea activităţilor sportive”, mai arată sursa citată.


Infrastructura școlară, indicator al calității procesului educațional

Existenţa infrastructurii necesare pentru desfăşurarea activităţilor în şcoală, cât şi utilizarea acesteia sunt indicatori relevanţi pentru calitatea procesului de educaţie.

CITEȘTE ȘI: 
Elevii din Cluj, încurajați să facă mișcare, prin intermediul voucherelor sportive. Emil Boc: „Să facem din mișcare o regulă a vieții de zi cu zi, un mod în care să ne simțim bine în orașul nostru!”

„În realitate, trebuie să recunoaştem că practicarea unui sport şi implicit performanţa sportivă din mediul rural sunt direct proporţionale şi cu lipsurile material”, arată WVR.

Organizaţia consideră că este imperativ să se investească în dezvoltarea infrastructurii sportive şi în transformarea sportului în prioritate de investiţie, să se deruleze campanii de informare şi educare a comunităţilor asupra importanţei şi beneficiilor activităţilor sportive. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Elevii clujeni primesc bani pentru activități culturale și sportive, începând din anul școlar 2024-2025

abonare newsletter