Social

Recalcularea pensiilor. Șeful Casei de Pensii: „Nu ne-am propus să mărim toate pensiile, ci să eliminăm inechitățile”.

Preşedintele Casei Naţionale de Pensii susține că scopul noii legislații nu este de a crește toate pensiile, ci de a elimina inechitățile din sistem. „Nu ne-am propus ca prin această recalculare să mărim toate pensile”, spune Daniel Baciu.

Cum se majorează pensiile. Șeful Casei de Pensii: „Nu ne-am propus să mărim toate pensiile, ci să eliminăm inechitățile” |Foto: pexels.com Cum se majorează pensiile. Șeful Casei de Pensii: „Nu ne-am propus să mărim toate pensiile, ci să eliminăm inechitățile” |Foto: pexels.com

 

 


Aproximativ 3,8 milioane de pensii vor fi majorate în urma recalculării. În același timp, circa 800.000 de pensii nu vor crește. 

Președintele Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, susține că în spațiul public s-a făcut o „campanie negativă” cu privire la sutele de mii de pensii care nu vor fi majorate, aspect ce umbrește rezultatul recalculării. 


CITEȘTE ȘI: 
Noua lege a pensiilor. Peste 800.000 de pensii nu vor fi majorate. Când se distribuie deciziile de recalculare.

Astfel, recalcularea pensiilor nu reprezintă o garanție pentru majorarea veniturilor tuturor pensionarilor, ci a vizat eliminarea inechităților din sistemul de pensii. 

„Noi nu ne-am propus ca prin această recalculare să mărim toate pensiile, asta o spun din capul locului, noi ne-am propus să eliminăm inechităţile din sistem şi eliminarea inechităţilor înseamnă ca cei care au fost dezavantajaţi în cursul pensionării să li se facă dreptate, iar care au avut beneficii, în timpul pensionărilor, eventual dacă rămân cu un cuantum mai mic, să rămână cu pensia în plată, nicidecum să le scadă pensiile”, a explicat Daniel Baciu, pentru Digi24.ro


Distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor a început vineri, 16 august, iar pensionarii vor primi deciziile până spre finalul lunii, în 30 august 2024. 

Cum se majorează pensiile?

Oficial, potrivit Casei Naționale de Pensii Publice, nicio pensie nu va scădea. Livrarea banilor va începe în 2 septembrie, iar pe data de 12 septembrie vor fi viraţi banii pentru cei care îşi primesc banii pe card. 


CITEȘTE ȘI: 
Pensionarii care se consideră nedreptăţiţi în urma recalculării pensiei pot contesta decizia în instanță

Conform datelor prezentate de reprezentanții ministerului Muncii, unele pensii vor fi mărite și cu 3.000 de lei, în anumite cazuri. 

Pensiile vor fi majorate astfel:
*Un număr de 1.960.012 pensii majorate între 1 și 500 lei.
*Un număr de 1.033.580 pensii majorate cu sume între 501 și 1.000 lei.
*Un număr de 721.360 pensii majorate cu sume între 1.001 lei și 2.000 lei
*Un număr de 83.627 pensii majorate între 2.001 lei și 3.000 lei.
*Un număr de 7.681 de pensii majorate cu peste 3.000 lei.


Pensionarii care se consideră nedreptăţiţi în urma recalculării pensiei pot contesta decizia de recalculare.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Noua lege a pensiilor. Peste 800.000 de pensii nu vor fi majorate. Când se distribuie deciziile de recalculare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter