Social

Unu din trei copii a prezentat o formă de tulburare emoțională, în ultimii doi ani. Folosirea în exces a reţelelor sociale, cauza principală.

Un copil din trei prezintă o formă de tulburare emoțională, folosirea în exces a rețelelor sociale fiind o sursă constantă de comparații și competitivitate, potrivit ultimelor cercetări Salvaţi Copiii.

Unu din trei copii a prezentat o formă de tulburare emoțională, în ultimii doi ani. Folosirea în exces a reţelelor sociale, cauza principală. | Foto: Salvaţi Copiii Unu din trei copii a prezentat o formă de tulburare emoțională, în ultimii doi ani. Folosirea în exces a reţelelor sociale, cauza principală. | Foto: Salvaţi Copiii

 

 


În ultimii doi ani, unu din trei copii cu vârsta între 8 și 17 ani a prezentat o formă de tulburare emoțională, precum anxietate sau depresie, cauzată de expunerea îndelungată la rețelele de socializare, potrivit ultimelor cercetări Salvaţi Copiii. 

 


„Anxietatea și depresia la copii și adolescenți se manifestă tot mai des în contextul utilizării rețelelor sociale. Anxietatea aduce cu ea frici intense, neliniște și dificultăți de concentrare, iar depresia se identifică prin tristețe profundă, retragere și pierderea interesului pentru activități. Mulți dintre copii ajung în terapie cu simptome precum lipsa concentrării, izolarea socială, insomnii sau scăderea stimei de sine. Aceste stări le afectează viața de zi cu zi, de la performanța școlară până la relațiile cu cei din jur, și necesită intervenție specializată pentru a învăța să gestioneze emoțiile sănătos”, a declarat Mihaela Dinu, psiholog clinician Salvați Copiii.

Peste 40% dintre copii petrec peste 6 ore pe zi online

48,3% dintre copii petrec peste 6 ore pe zi online, în cazul unei zile libere, fie că vorbim de sfârșitul de săptămână sau de vacanță, conform datelor colectate în cadrul cercetărilor derulate de Organizația Salvați Copiii, majoritatea acestui timp fiind dedicat rețelelor sociale. Acolo, tinerii sunt expuși presiunii de a se compara constant cu ceilalți și de a câștiga aprobarea prin like-uri și comentarii, ceea ce amplifică sentimentele de inadecvare și frustrare și poate duce la tulburări emoționale semnificative. 


Majoritatea copiilor afirmă că valorile sau interesele lor găsesc o confirmare în conținutul întâlnit pe rețelele sociale, 57% dintre ei declarând că social media îi ajută să își vadă defectele.

„Creșterea alarmantă a cazurilor de tulburări emoționale în rândul copiilor și adolescenților, cauzată de utilizarea excesivă a rețelelor sociale, este o problemă care necesită atenție imediată. Este necesar să promovăm alternative sănătoase de petrecere a timpului liber pentru copii, împreună cu părinții”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Copiii României, printre cei mai afectați de anxietate și depresie. Unul din doi minori trăiește în sărăcie și vrea să emigreze.

Sunt copiii în siguranță pe rețelele de socializare? O treime dintre copiii între 5 și 10 ani folosesc Tik Tok, Facebook sau Instagram.

Sărăcia afectează drastic performanța școlară. Peste jumătate dintre copiii români își doresc să plece din țară.

Ultimele Stiri
abonare newsletter