Social
România, țara cea mai afectată de sărăcie din UE. 1 din 5 români suferă de deprivare materială și socială gravă.
Cei mai săraci din UE. Crește numărul românilor care suferă de lipsuri materiale severe.
Românii, săracii Europei|Foto: Depositphotos.com
România se plasează pe primul loc la sărăcie, la nivel european, potrivit celor mai recente date publicate de oficiul european de statistică.
Românii, săracii Europei
Un procent de 6,8% din populaţia Uniunii Europene se confrunta anul trecut cu privaţiuni materiale şi sociale severe (faţă de 6,7% în 2022), cea mai ridicată pondere fiind în România.
CITEȘTE ȘI:
Copiii României, printre cei mai afectați de anxietate și depresie. Unul din doi minori trăiește în sărăcie și vrea să emigreze.
În rândul statelor membre UE, ponderea persoanelor care se confruntă cu privaţiuni materiale şi sociale severe variază considerabil. În 2023, cea mai ridicată pondere se înregistra în România (19,8%), Bulgaria (18%), Grecia (13,5%), Ungaria (10,4%) şi Spania (9%).
În contrast, Slovenia (2%), Cipru (2,4%), Suedia, Luxemburg şi Estonia (toate cu 2,5%) au raportat cea mai scăzută pondere, potrivit Eurostat.
Un român din cinci nu-și permite să mănânce carne o dată la două zile
Românii sunt prea săraci să îşi permită o masă care să conţină carne sau peşte o dată la două zile.
În rândul statelor membre, anul trecut, cel mai mare procent al persoanelor care nu îşi permit o masă adecvată se înregistra în România (23,3% din populaţia totală, în creştere de la un nivel de 22,1% în 2022), urmată de Bulgaria (19,9%), Slovacia (17,8%) şi Ungaria (14,7%).
Unul din doi copii români este afectat de sărăcie
Situația este cu atât mai gravă cu cât copiii din România sunt printre cei mai expuși riscului de deprivare materială și socială gravă.
Astfel, situaţia copiilor din România necesită o intervenţie urgentă şi decisivă, în condițiile în care aproape unul din doi copii români este afectat de sărăcie și se află în risc de excluziune socială. Peste 1,5 milioane de copii din România (41,5% din numărul total al copiilor) cresc în risc de sărăcie sau excluziune socială.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: