Social

Pașii prin care îți verifici vechimea în muncă și dacă ai contribuțiile la pensie plătite.

Pașii prin care îți verifici vechimea în muncă și dacă ai contribuțiile la pensie plătite. Cum poți verifica?

Pașii prin care îți verifici vechimea în muncă și dacă ai contribuțiile la pensie plătite | Foto: monitorulcj.ro Pașii prin care îți verifici vechimea în muncă și dacă ai contribuțiile la pensie plătite | Foto: monitorulcj.ro

 

 


Angajații din România au posibilitatea de a verifica online vechimea în muncă acumulată, precum și contribuțiile plătite de angajatori pentru pensii, scrie evz.ro

 


Vechimea în muncă se referă la durata în care o persoană a fost angajată, indiferent de tipul de contract sau metoda de plată, după cum arată Codul Muncii.

Cum să verifici vechimea în muncă

Fiecare angajat are posibilitatea de a verifica online vechimea prin crearea unui cont pe platforma Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).


Procesul implică completarea unui formular care poate fi descărcat de pe site, ulterior tipărit și prezentat, împreună cu un act de identitate, la o casă de pensii. Persoanele care au semnătură electronică pot trimite documentele prin email. Odată ce cererea este aprobată, utilizatorii pot să se autentifice pe site pentru a accesa secțiunea: „Datele mele din sistemul public de pensii”.

În această secțiune, utilizatorii pot consulta documentele referitoare la stagiile de cotizare, fie lunare, fie anuale, începând cu luna aprilie 2001.


Este important să se facă diferența între vechimea în muncă și stagiul de cotizare. 

Stagiul de cotizare reprezintă intervalul în care au fost efectuate plăți pentru contribuțiile sociale, incluzând și perioadele lucrate legal în alte state europene, unde au fost achitate contribuții.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Noua lege a pensiilor. În ce condiții se acordă pensia anticipată și care este modelul de calcul. Peste 3.000 de dosare de pensie anticipată în plată, în Cluj.

Peste 170.000 de pensii, recalculate în Cluj. Casa Județeană de Pensii: „Beneficiarii rămân cu cuantumul cel mai avantajos”.

abonare newsletter