Social

Peste 170.000 de pensii, recalculate în Cluj. Casa Județeană de Pensii: „Beneficiarii rămân cu cuantumul cel mai avantajos”.

În județul Cluj, peste 170.000 de dosare de pensii au trecut prin procesul de recalculare. „Se acordă cuantumul cel mai avantajos”, arată Casa Județeană de Pensii Cluj.

Peste 170.000 de dosare de pensii, recalculate la Cluj|Foto: Inquam Photos/Octav Ganea Peste 170.000 de dosare de pensii, recalculate la Cluj|Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

 

 


Aproximativ 3,8 milioane de pensii vor fi majorate în urma recalculării. În același timp, circa 800.000 de pensii nu vor crește. Distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor a început vineri, 16 august, iar pensionarii vor primi deciziile până spre finalul lunii, în 30 august 2024.

CITEȘTE ȘI: 
Se recalculează pensiile. Nimeni nu va avea pensie mai mică!

În Cluj, au fost trecute prin procesul de recalculare un număr de 177.000 de dosare de pensii, potrivit datelor oferite de Casa Județeană de Pensii Cluj, la solicitarea monitorulcj.ro


Procesul de recalculare a pensiilor a vizat toate pensiile, cu excepția pensiilor stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor, anterior datei de 1 aprilie 2001. 

Potrivit sursei citate, în evidența Casei de Pensii sunt peste 181.500 de pensionari. 


„În evidențele Casei Județene de Pensii Cluj sunt în plată un număr de 181.566 de pensionari, diferența reprezentând dosarele de agricultori”, potrivit informațiilor transmise de CJP Cluj.

Cum se recalculează pensiile

Pensiile se recalculează prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință (valoarea punctului de referință (VPR) = 81 de lei). Numărul total de puncte realizate prevăzut se obține prin însumarea punctajelor anuale realizate cu numărul de puncte de stabilitate.


Excepție fac pensiile stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001. Practic, la nivelul județului Cluj, sunt exceptate 4.566 de dosare. 

„În conformitate cu cu art. 144 alin. 1 și 2 din Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii, la data intrării în vigoare a legii, pensiile stabilite pe baza legislației anterioare devin pensii în înțelesul prezentei legi și se recalculează prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință prevăzută de lege, cu excepția pensiilor stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001. Numărul total de puncte realizate prevăzut se obține prin însumarea punctajelor anuale realizate cu numărul de puncte de stabilitate acordate în baza art 85 alin (3) din lege”, arată Casa Județeană de Pensii Cluj, la solicitarea monitorulcj.ro


În urma recalculării, pensionarii primesc cuantumul cel mai avantajos

În cazul unor diferențe de calcul apărute în urma procesului de recalculare, pensionarii vor primi cuantumul cel mai avantajos.

„În conformitate cu art. 112 alin.6 din Hotărârea nr.181/2024 privind normele de aplicare a Legii 360/2023, în urma procesului de recalculare prevăzut la art 144 din lege, se acordă cuantumul cel mai avantajos”. 

Decizia de recalculare: pensia de asigurări sociale și pensia recalculată

Pe decizia de pensie este evidențiată pensia de asigurări sociale în plată la 31 august 2024 și pensia recalculată la 1 septembrie 2024. 

Astfel, persoanele care beneficiază de indemnizația socială și în cazul cărora cuantumul pensiei nu depășește valoarea pensiei de asigurări sociale, după recalculare, rămân în plată ca și până acum, chiar dacă nu pot vizualiza pe decizie decât valoarea indemnizației. 

CITEȘTE ȘI: 
Indemnizația socială nu scade sub 1.281 de lei. Ministerul Muncii: ,Dacă pensia recalculată este mai mică, diferența se va suporta de la bugetul de stat”.

„Având în vedere aceste aspecte, persoanele care la data de 31.08.2024 beneficiază de indemnizația socială pentru pensionari și la care în urma recalculării pensiei, cuantumul pensiei nu depășește indemnizația socială pentru pensionari, nu își pot vizualiza pe decizie decât cuantumul pensiei de asigurări sociale, dar aceștia rămân în plată cu indemnizația socială pentru pensionari, care în prezent este în cuantum de 1.281 de lei și care va fi evidențiată distinct pe cuponul din luna septembrie”, arată sursa citată. 

Astfel, în urma recalculării, se acordă cuantumul cel mai avantajos. 

„Așa cum prevede legea 360/2023, pensiile se recalculează și se acordă cuantumul cel mai avantajos”, potrivit CJP Cluj. 

Distribuirea deciziilor de recalculare se face de către Poșta Română. Deciziile de pensie se comunică titularilor drepturilor de pensie la adresa de domiciliu din actul de indentitate și cu care figurează în baza de date a Casei Județen de Pensii Cluj. 

Plata pensiilor se face prin Casa Națională de Pensii București, în funcție de modalitatea de plată aleasă de pensionar, evidențiată în baza de date a instituției, la aceleași date ca și în lunile anterioare.  

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Persoanele cu deficiențe de vedere, afectate de recalcularea pensiilor. Asociația Nevăzătorilor din Cluj: „Pierdem până la 80% din cuantumul pensiei”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter