Social
Radu Rațiu, vicepreședinte CJ: „Copiii speciali pot fi considerați eroi”
Grădinița Specială Cluj-Napoca a aniversat 40 de ani de activitate în beneficiul copiilor cu cerințe educative speciale. Radu Rațiu, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, a fost prezent la aniversare.
![Grădinița Specială Cluj, 40 de ani de activitate în beneficiul copiilor cu cerințe educative speciale. Radu Rațiu, vicepreședinte CJ: „Copiii speciali pot fi considerați eroi”| Foto: Ratiu Radu - Facebook](https://monitorulcj.ro/documente/stories//2025/02/11/67ab6a6d4fd99_radu-ratiu-sursa-ratiu-radu-facebook.jpg)
Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Radu Rațiu, a participat marți, 11 februarie, la evenimentul prilejuit de aniversarea a patru decenii de activitate a Grădiniței Speciale, unitate educațională aflată în subordinea forului administrativ județean.
„La ceas aniversar felicit întreaga echipă a instituției și pe toți cei care și-au adus, de-a lungul timpului, contribuția la dezvoltarea acesteia, respectiv la formarea și integrarea socială a copiilor cu nevoi speciale. Sunt convins că, și în viitor, cadrele didactice vor da dovadă de aceeași dăruire și implicare pentru împlinirea nobilei misiuni a grădiniței. În ceea ce ne privește, vom continua să acordăm tot sprijinul necesar pentru asigurarea unor condiții optime de derulare a procesului educațional”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
Organizat la Hotel Univers, evenimentul a reprezentat o incursiune în timp, subliniind evoluția precum și importanța pentru comunitatea clujeană a instituției de învățământ special.
„Banii alocați în domeniul educației reprezintă una dintre cele mai de succes investiții. Copiii speciali pot fi considerați eroi, iar profesorii supereroi. Ne bucurăm că suntem parte, chiar dacă în mod indirect, la integrarea tinerilor cu nevoi speciale și că le putem oferi condiții și șanse pentru o dezvoltare armonioasă”, a declarat Radu Rațiu, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj.
Șanse egale la educație pentru copii
Grădinița Specială a fost înființată în anul 1984, ca unitate de învățământ special preșcolar, cu program săptămânal. Prin activitatea sa, Grădinița oferă șanse egale la educație specializată, de calitate, copiilor preșcolari cu dizabilități intelectuale, tulburări din spectrul autist, sindrom Down, sindrom hiperkinetic, întârziere în dezvoltarea limbajului receptiv și expresiv, tulburări emoționale și de conduită.
De la înființare, au fost înscriși aproximativ 2.000 de copii, iar în anul școlar 2024-2025 instituția funcționează cu șase grupe de preșcolari, cu 50 de copii, având vârste cuprinse între 3-7/8 ani. Aceasta oferă spații corespunzătoare pentru organizarea și desfășurarea activităților, materiale didactice diferențiate în funcție de nivelul grupelor, specificul cabinetelor, temelor și obiectivelor recuperatorii (jocuri didactice și jucării adecvate, cu valoare terapeutică, softuri educaţionale, table/display-uri interactive, jocuri şi module pentru kinetoterapie şi educaţie psihomotorie etc.).
Reamintim faptul că forul administrativ județean a derulat în cadrul acestei unităţi de învăţământ special un proiect de extindere şi modernizare a spaţiilor (sala de mese şi sala de sport), precum și o amplă lucrare de reabilitare a întregii clădiri, constând în refacerea șarpantei, înlocuirea instalațiilor electrice, sanitare şi termice, refacerea tencuielilor interioare şi exterioare, parchetarea grupelor şi dormitoarelor, placarea pereților cu pal melaminat.
Totodată, Consiliul Județean Cluj are în derulare un proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență ce vizează dotarea tuturor școlilor speciale din subordine, inclusiv a Grădiniței Speciale, cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: