Social

O echipă UTCN participă la un concurs de seism în SUA - FOTO

O echipă a Facultății de Construcții din cadrul UTCN a reușit să se califice la cel mai important concurs de inginerie seisimică din lume.

Echipa clujeană, formată din 11 studenți și 4 profesori coordonatori de la Facultatea de Construcții a Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) se va lupta cu peste 40 de echipe din toată lumea în cadrul concursului ”Seismic Design Competition”, organizat de Institutul de Cercetare în Ingineria Seismelor (EERI) din SUA și dedicat studenților la nivel licență. Competiţia are loc în orașul Anchorage din Alaska, în perioada 21 - 25 iulie.

În ediţiile trecute ale concursului echipele UTCN au obţinut premiile: Egor Popov şi Degenkolb pentru inovaţie structurală, Charles Richter pentru spirit de echipă şi anul trecut premiul pentru locul III.


Clădire de 30 de etaje care să reziste la cutremure

Tema concursului din acest an este realizarea unei clădiri înalte de birouri, de maxim 30 de etaje care să reziste celor mai mari cutremure înregistrate până acum. ”Pentru ca structurile participante la concurs să fie punctate, noi, concurenții, trebuie să ținem cont de mai mulți factori precum: cei tehnici care se referă la suprafața terenului la bază, înălțimea și designul ei, dar și de cei economici: trebuie să estimăm cât ar costa construirea, întreținerea și închirierea clădirii dar și costurile reparării ei în cazul avariilor produse de seisme. Și încă un lucru deloc de neglijat, trebuie să gândim în așa fel clădirea încât aceasta să fie funcțională în Anchorage, cel mai mare oraș din Alaska”, explică Alexandru Vulcan, unul dintre membrii echipei de la UTCN.

29 de etaje și balcoane imense la ultimul nivel

Proiectul gândit de studenții clujeni se numește ”Seventh Peak” și reprezintă o clădire de 29 de etaje care la nivelul de sus va avea mai multe terase exterioare, extinse. ”Clădirea gândită de noi are o structură paralelipipedică. Aceasta este mai extinsă la baza și din ce în ce mai îngustă pe măsură ce crește în înălțime. Partea inovatoare a proiectului nostru este la nivelul de sus al clădirii unde am construit o terasă foarte extinsă care va fi susținută de stâlpi oblici”, spune Alexandru Vulcan.


Muncă de 8 ore pe zi

Participarea la un concurs de rangul celui organizat de EERI necesită și foarte mult timp, nu doar bani. ”Noi am început proiectul în noiembrie 2013. De atunci am tot încercat să găsim cel mai bun design și cele mai bune soluții pentru el. În medie se lucrează câte 8 ore pe zi la el timp de 4-5 zile pe săptămână, în echipe de câte patru oameni. O machetă de genul acesta este greu de realizat pentru că ai nevoie de o îndemânare foarte bună atât la tâiat cât și la lipit. Juriul ține foarte mult la aspectul lucrării. Echipa de anul trecut, de la Cluj, chiar a fost depunctată pentru modul în care și-a lipit macheta”, ne mai explică Alexandru Vulcan.

Având în vedere anvergura competiţiei, studenţii se pregătesc şi îşi doresc să participe în fiecare an. Echipa este susţinută de Facultatea de Construcţii şi Facultatea de Arhitectură, pentru a putea reprezenta Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca cu succes la această competiţie. Având în vedere costurile ridicate la care se ridică participarea studenţilor, echipa are posibilitatea obţinerii unor contracte de sponsorizare din partea persoanlor fizice şi juridice care cred în această echipă şi în succesul lor. Echipa poate fi contactată pe pagina lor de Facebook.

abonare newsletter