Social
Clujenii se vor putea plimba prin muzee noaptea
13 muzee din judeţul Cluj îşi deschid larg porţile sâmbătă noaptea şi îşi aşteaptă vizitatorii. Intrarea este liberă.
Evenimentul “Noaptea Muzeelor”, ajuns la cea de-a X-a ediţie, se găseşte în acest an sub titulatura “aceeaşi noapte, scenarii diferite”. Proiectul este realizat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România.
Din judeţul nostru, 13 muzee sunt incluse în acest proiect, iar sâmbătă seara, cu începere de la ora 19.00 îşi vor deschide larg porţile pentru publicul interesat să le viziteze. De menţionat este faptul că intrarea va fi gratuită la fiecare muzeu.
“Acest eveniment îşi propune să aducă în atenţia publicului muzeele de toate categoriile, dar şi muzeele cu un profil mai restrâns care cu această ocazie îşi fac cunoscute publicului colecţiile, mai ales că organizatorii recomandă ca intrarea să fie gratuită. În circuitul de promovare al evenimentului sunt incluse muzeele din Cluj-Napoca, Bucureşti şi Timişoara”, a declarat luni directorul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Călin Stegerean.
Ce muzee pot fi vizitate?
Din municipiul Cluj-Napoca vor fi deschis publicului larg, sâmbătă noaptea, nouă muzee, şi anume: Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Mitropoliei Clujului şi muzeele Universităţii Babeş-Bolyai (de istorie, mineralogie, paleontologie, zoologie şi vivariul).
Totodată şi cei care locuiesc în Turda, Dej, Floreşti şi Ciucea vor putea vizita gratuit muzeele din localităţile lor deoarece şi acestea sunt incluse în proiectului “Noaptea Muzeelor”.
Evenimentul de anul trecut a avut un real succes. Numai în judeţul Cluj, Muzeul de Artă Cluj-Napoca a adunat un număr de aproximativ 15.000 vizitatori. Alţi 11.632 de vizitatori au fost la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj Napoca. Organizatorii evenimentului se aşteaptă şi în acest an la un număr mare de vizitatori.
“Clujul este ocupantul locului I pe ţară de mulţi ani în ceea ce priveşte numărul de evenimente culturale, numărul de artişti implicaţi şi audienţă”, susţine Călin Stegerean, Muzeului de Artă Cluj-Napoca.