Social
În premieră: Tulburările de panică se pot trata acum gratuit pe INTERNET
În România, 76,4% dintre persoanele cu probleme de sănătate mentală nu au acces la nicio formă de tratament.
Universitatea Babeş-Bolyai în colaborare cu Asociaţia de Consiliere şi Psihoterapie Online din România şi Clinica PAX au lansat primul studiu clinic din România pentru tratamentul tulburării de panică prin psihoterapie online.
Cu ajutorul acestui studiu, românii beneficiază în mod gratuit de servicii complete de evaluare psihologică și psihoterapie, prin intermediul primei platforme profesionale de psihoterapie produse în România. Pentru prima dată, românii vor avea posibilitatea de a urma online un tratament validat științific pentru atacurile de panică, accesibil oriunde s-ar afla, în țară sau în străinătate.
“Studiul PAX răspunde la una dintre cele mai importante probleme sociale la nivel mondial: lipsa accesului la tratament al persoanelor cu probleme de sănătate mentală. Aceste probleme constituie o povară pentru indivizi și întreaga societate, având totodată costuri economice majore, depășind 4% din PIB la nivel European”, transmit organizatorii studiului.
Conform unuor studii, în România 76.4% dintre persoanele cu probleme de sănătate mentală nu au acces la nicio formă de tratament și doar 11.5% primesc tratament psihologic sau psihiatric. Dintre problemele de sănătate mentală, tulburările de anxietate sunt cele mai frecvente la nivel global, având o prevalență de 30% de-a lungul vieții.
Atacurile de panică ne afectează viaţa
Specialiştii spun că tulburarea de panică este una dintre cele mai severe probleme de anxietate, afectând cronic calitatea vieții, capacitatea de muncă și relațiile personale. “Elementul caracteristic al acestei tulburări constă în atacuri de panică recurente, în care persoana simte că își pierde controlul asupra corpului și minții și că viața îi este pusă în pericol de o boală gravă. Deși este o tulburare care poate fi tratată cu succes, majoritatea persoanelor nu beneficiază de un tratament eficient, din cauza unor bariere precum: lipsa accesului la un specialist în tratamentul anxietății, lipsa de timp sau de bani pentru a urma un tratament riguros, lipsa de încredere în serviciile actuale de sănătate mental”, mai transmit organizatorii studiului.
Care sunt beneficiile acestui studiu?
Persoanele care sunt interesate să se înscrie la acest studiu trebuie să intre pe site-ul paxonline.ro. Site-ul permite o evaluare anonimă și rapidă a severității simptomelor de panică.
Câteva dintre beneficiile acestui studiu sunt: evaluarea psihologică complexă şi diagnosticul tulburării de panică, tratamentul anxietăţii printr-un program complex de psihoterapie, acces nelimitat la resurse psihologice multimedia, asistenţă psihologică prin videochat, messenger sau email şi confidenţialitate, securitatea datelor, flexibilitate şi control personal.