Social
Pachetul de servicii medicale de bază și Contractul-cadru au intrat în vigoare
Pachetul de servicii medicale de bază care intră în vigoare începând cu 1 iunie aduce numeroase modificări, menite să ducă la eliminarea erorilor și la diminuarea fraudelor din sistem - cel puţin asta susţin reprezentanții Ministerului Sănătății.
Potrivit noului pachet de servicii medicale de bază pacienţii asimptomatici cu vârsta de peste 40 de ani au dreptul la o vizită pe an la medic în timp ce pacienții cu vârsta sub 39 de ani pot beneficia de această vizită doar o dată la trei ani.
În scopul prevenirii îmbolnăvirilor, noul pachet de bază, care a intrat în vigoare de la 1 iunie, se prevăd vizite periodice la medicul de familie.
Referitor la asistenţa medicală primară, atât în pachetul minimal cât şi în pachetul de bază, pentru supravegherea gravidei s-a introdus şi testarea pentru hepatită de etiologie virală cu virus B şi C, în plus faţă de testarea HIV.
De asemenea, în pachetul de bază au fost introduse consultaţii de monitorizare activă, prin plan de management integrat, pentru boli cardiovasculare, dislipidemie, diabet zaharat tip 2, astm bronşic, boală cronică respiratorie obstructivă şi boala cronică de rinichi;
În ceea ce priveşte asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, a fost revizuită lista procedurilor diagnostice şi terapeutice, astfel încât pacientul să beneficieze de o serie de investigaţii suplimentare, pentru care nu va mai fi nevoie internarea în spital.
Nu se mai regăsesc în pachetul de bază serviciile de homeopatie şi fitoterapie (aceste servicii pot face obiectul asigurărilor private).
Tot în pachetul de servicii de bază se regăsesc, la capitolul serviciilor stomatologice, consultaţii, servicii profilactice, tratamente protetice şi ortodontice precum şi alte tratamente, inclusiv serviciile de medicină dentară de urgenţă.
Şi în pachetul minimal, pentru neasiguraţi, se regăsesc serviciile de medicină dentară de urgenţă. Acest pachet va intra în vigoare la 1 ianuarie 2015.