Social

Implanturile osoase ale viitorului sunt realizate la Cluj

O echipă de peste 60 de clujeni – cercetători, ingineri, medici, fizicieni, profesori – sunt implicaţi într-un proiect unic în ţară.

Cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca împreună cu medicii de la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, cercetătorii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Iuliu Haţieganu Cluj şi de la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca lucrează de mai mulţi ani la un proiect care presupune crearea de implanturi osoase din material nemetalic şi din titaniu. Dacă la capitolul implanturi din materiale nemetalice, echipa celor 60 de clujeni au deja la degetul mic această tehnică, la partea de implanturi din titan şi aliaje din titan încă mai au de muncă.

Caută structura care să imite perfect osul

Implanturile din material nemetalic sunt folosite în special pentru craniu, iar pentru alte părţi ale corpului se folosesc implanturile metalice. Profesorul Petru Berce, din cadrul UTCN, directorul proiectului subliniază că nu există probleme legate de forma acesto implanturi, însă când vine vorba de structură, lucrurile se complică. “În cazul acestor implanturi nu sunt probleme legate de formă. Problema pe care ne-o punem noi este să fabricăm un astfel de implant din titan sau aliaje de titan care să aibă structura şi proprietăţile fizico-mecanice cât mai aproape de ale osului pentru că osul nu este o structură omogenă, ci este extrem de complexă, cu porozitate variabilă, cu proprietăţi variabile. Astăzi, orice implant care înlocuieşte o parte de os este o bucată de metal care este foarte departe de ceea ce înseamnă structura şi proprietăţile osului”, explică Petru Berce.


Astfel, cercetătorii de la UTCN se concentrează acum pe realizarea unui implant cu o structură cât mai aproape de cea a osului.

Structura de acum, departe de cea reală a osului

Potrivit profesorului clujean, ceea ce gândesc şi fac acum cei 60 din echipa de la Cluj este o nouă generaţie de implanturi, în condiţiile în care ceea ce primeşte acum un pacient care are nevoie de un implant osos este o bucată de metal. “Structura implanturilor din titan de acum este foarte departe de ceea ce este osul. Ideea noastră este de a face acelaşi implant, păstrând forma şi toate elementele de detaliu, dar care să aibă o strucutură controlată”, spune Petru Berce.


Vor să pună şi medicamente în implant

Echipa de cercetători lucrează acum şi la pregătirea implantului înainte să fie pus pacientului, mai exact în acel implant să fie cultivate propriile celule osoase ale pacientului sau să fie puse în acel implant diverse medicamente antiinflamatoare sau antitumorale dacă este cazul. “Cei de la UMF şi Institutul Oncologic intenţionează să cerceteze problema introducerii diferitelor medicamente în implant. Sunt nişte obiective extrem de ambiţioase pe care noi ni le-am propus”, precizează profesorul Berce.

Cum se fac “oasele artificiale”

În realizarea implanturilor osoase personalizate, totul pleacă de la tomografie. Imaginile tomografiei sunt preluate de către ingineri, sunt prelucrate într-un anumit mod încât să fie apoi compatibile fişierele obţinute pentru a fi utilizate.


Profesorul Berce dă ca exemplu cazul unui pacient care a avut o bucată de os lipsă din craniu. “Se face tomografia şi în mod virtual, prin prelucrare în oglindă, se completează zona lipsă pe modelul 3D virtual. Preluăm această zonă lipsă pe care ulterior o fabricăm fie din materiale nemetalice, fie din materiale metalice”, afirmă profesorul clujean.

Cu ajutorul unei matriţe din cauciuc siliconic este realizat implantul personalizat pentru craniu.  


Finanţarea pentru punerea pe picioare a acestui proiect a fost realizată cu ajutorul Ministerului Educaţiei, valoarea acestuia fiind de circa 2 milioane euro.

abonare newsletter