Social

Un avocat clujean a salvat sute de evrei de la moarte

În România există doar câteva zeci de salvatori ai evreilor, recunoscuţi de Yad Vashem - Centrul Mondial pentru Cercetarea Holocaustului, număr considerat extrem de mic în comparaţie cu celelalte ţări europene de către unii cercetători ai acestui domeniu.

Profesorul universitar Antonio Faur, directorul Centrului de Cercetare a Istoriei Evreilor din Oradea, a declarat vineri la Cluj, într-o conferinţă dedicată comemorării a 70 de ani de la Holocaust, că numărul salvatorilor români a fost mult mai mare, dar cazurile nu sunt recunoscute pentru că nu au fost documentate corespunzător. Yad Vashem ia în considerare cazurile în care există mărturii certificate la notar ale supravieţuitorilor sau martorilor direct implicaţi în acele evenimente.

Antonio Faur este de părere că cercetătorii români, mai ales cei tineri, ar putea contribui la schimbarea imaginii României în lume dacă ar fi interesaţi de găsirea şi documentarea acelor cazuri de români care au salvat evrei de la moarte.


„Trebuie să ne gândim că în perioada comunismului nu se putea face mai nimic pentru identificarea lor, pentru că era o temă tabu. Dacă ar fi vorba să discutăm de un Schindler român, un om care a salvat sute de evrei de la moarte, este Teodor Popoviciu. Este un caz pe care l-am documentat, am făcut demersuri şi la Yad Vashem şi am prezentat cazul şi excelenţei sale ambasadorul statului Israel la Bucureşti. Teodor Popoviciu a fost primar în Vârciorog, o localitate de graniţă de pe frontiera Dictatului de la Viena. În 1944, a organizat cu soţia sa şi mai mulţi consăteni adevărate filiere de trecere a evreilor din Ungaria în România, evrei unguri, evrei polonezi”, a spus profesorul Faur.

Acesta a explicat că în cazul lui Teodor Popoviciu au existat mărturii importante încă din 1945, când prim-rabinul ortodox al Aradului, Joachim Schreiber, i-a dat un document în care se recunoaşte faptul că acesta a contribuit la salvarea de la moarte sigură a sute de evrei, ascunzându-i prin podurile caselor şi hrănindu-i, asumându-şi riscuri foarte mari.


Antonio Faur susţine că există mult mai multe cazuri de acest fel în România decât cele care se cunosc oficial, el singur documentând până acum trei - diplomatul Mihai Marina, primarul Teodor Popoviciu şi un avocat din Cluj.

Institutul de Istorie “George Bariţ” din Cluj a organizat vineri o conferinţă ştiinţifică pe tema Holocaustului, ocazie cu care au fost lansate mai multe cărţi pe această temă.

Etichete: holocaust evrei
Ultimele Stiri
abonare newsletter