Social

România, condamnată la CEDO să plătească daune de 9.000 de euro unui jurnalist

România a fost condamantă la CEDO la plata a aproape 9.000 de euro, daune morale şi cheltuieli de judecată, după ce fostul primar din Baia Mare Cristian Anghel a refuzat să-i furnizeze jurnalistului Ioan Romeo Roşiianu informaţii de interes public, în ciuda a trei hotărâri judecătoreşti definitive.

Reclamantul, Ioan Romeo Roşiianu, jurnalist la Baia Mare, a adresat mai multe cereri de informaţii de interes public primarului municipiului Baia Mare, Cristian Anghel (primar în perioada 1993 -2010). În urma refuzului de a-i comunica informaţiile jurnalistul s-a plâns în justiţie, care, prin hotărâri definitive şi irevocabile, l-a obligat pe primar să-i comunice informaţii cu privire la contracte de achiziţii publice şi administrarea patrimoniului public, se arată într-un comunicat al APADOR-CH.

Totuşi, hotărârile au rămas neexecutate în ciuda a numeroase demersuri, care au inclus amendarea civilă a primarului, de către instanţă, pentru neexecutarea hotărârilor, şi amendarea administrativă a primarului, de către procuror, în urma unei plângeri penale.


I-a fost oprită emisiunea şi a fost dat afară

Roşiianu era la vremea aceea prezentator la o televiziune locală şi se ocupa de o emisiune care trata problema folosirii fondurilor publice de către Primăria Baia Mare. În ianuarie 2005, această emisiune a fost oprită, iar prezentatorul, concediat. Emisiunea sa a fost imediat înlocuită de o alta, despre activităţile administraţiei locale, finanţată de primărie.

Ca jurnalist, Roşiianu i-a cerut primarului de atunci din Baia Mare mai multe informaţii cu caracter public, pe baza Legii 544/2001. Primarul i-a răspuns prin scrisori laconice, indicându-i numeroase anexe. Apreciind că aceste scrisori nu conţin informaţiile cerute, Roşiianu a făcut plângere în instanţă. Prin trei decizii diferite, Curtea de Apel Cluj l-a condamnat pe primar să comunice marea majoritate a informaţiilor cerute.


Totodată, primarul a fost condamnat să-i plătească lui Roşiianu 700 de euro, cu titlul de daune morale. Din informaţiile furnizate CEDO de petent, nici până în ziua de astăzi fostul primar nu a pus în executare deciziile instanţei române.

Cauză în premieră în România

În faţa CEDO, Guvernul României a susţinut că reclamantului i s-ar fi pus la dispoziţie informaţiile cerute, dar nu s-a prezentat la primărie ca să le ridice.


"Or, tocmai pentru a-l descuraja să le mai ceară, primarul i-a «oferit» ziaristului o serie întregă de documente contra unor sume absurde (de ordinul sutelor de euro) pentru fotocopierea lor", arată organizaţia neguvernamentală.

Curtea a considerat că reclamantului trebuia să i se ofere informaţiile punctuale solicitate, şi nu tomuri întregi de documente pe care nu le ceruse, astfel încât nu se poate reţine că hotărârile judecătoreşti care obligau la comunicarea de informaţii au fost executate.


În consecinţă, CEDO a constatat că atât dreptul la un proces echitabil, prevăzut de articolul 6 din Convenţie, cât şi libertatea de exprimare, prevăzută de articolul 10, au fost încălcate. Curtea a decis ca statul român să îi plătească reclamantului suma de 4.000 de euro cu titlul de prejudiciu moral şi 4.748 de euro, cheltuieli de judecată.

Cauza Roşiianu este o premieră pentru România, însă, în ultimii ani, Curtea europeană s-a pronuţat şi în alte cauze similare, cum ar fi Kenedi împotriva Ungariei, potrivit avocatei Diana Hatneanu.

abonare newsletter