Social
Cum e înjurat Eminescu pe Facebook de proaspeţii absolvenţi
Pe reţelele de socializare circulă în ultima perioadă înjurături ca la uşa cortului, venite din partea elevilor. Ce spun specialiştii despre acest comportament şi dacă este de speriat.
Mulţi dintre elevi folosesc un limbaj vulgar şi violent atât în mediul virtual cât şi în cel real. În ultima perioadă, cel mai mult i-au “înfuriat” pe elevi subiectele primite la proba scrisă la limba şi literatura română din cadrul examenului de bacalaureat. Poeziile nu le-au fost pe plac şi imediat după această probă, pe reţelele de socializare au început să circule discuţii sau mai corect spuns înjurături, pe această temă, cu un limbaj greu de redat. Elevii de pe reţelele de socializare sunt revoltaţi pe Ministerul Educaţiei căruia îi adresează doar cuvinte “de bine”, “invocă“ cele mai dure înjurături când vine vorba despre poezii, iar despre Eminescu spun că nici măcar nu ar trebui să îi scrie numele cu literă mare şi în plus îi adresează înjurături cu cele mai “alese” cuvinte.
De ce înjură elevii ca la uşa cortului
Specialiştii clujeni sunt de părere că elevii, indiferent dacă sunt de nota 10 sau cu performanţe şcolare modeste, ajung la un moment dat să folosească un limbaj vulgar, cu multe înjurături sau să aibă un comportament care lasă de dorit. Psihologul Adrian Oprea consideră că pe internet, copiii se simt lejer pentru că nimeni nu îi vede cu adevărat din spatele monitorului şi îşi descarcă astfel tensiunile.
De regulă, copiii îşi schimbă comportamentul şi limbajul pentru a fi acceptaţi într-un grup. “Pentru a intra într-un grup/gaşcă, ei trebuie să adopte limbajul şi comportamentul grupului. În clase, se nasc grupuri, iar elevii cu performanţe la învăţătură se străduiesc să intre într-o gaşcă din care fac parte copiii care fac chefuri, ies pe terase etc. Sunt copii care suferă foarte mult pentru că nu sunt incluşi în astfel de grupuri şi atunci îli schimbă comportamentul”, explică Adrian Oprea.
Specialiştii afirmă că elevii buni la învăţătură se satură la un moment dat de recompensa cu notele mari şi preferă să adopte un comportament şi limbaj care nu le este caracteristic tocmai pentru a fi altfel.
Elevii care înjură nu sunt de speriat, dar nu trebuie ignoraţi
Psihologii cred că nu trebuie să ne speriem de discuţiile vulgare, pline de înjurături şi de comportamentul vulgar sau agresiv al copiilor şi adolescenţilor. Pe de altă parte, ei nici nu trebuie ignoraţi ci părinţii şi consilierii şcolari trebuie să îl ajute pe copil să ajungă la un comportament sănătos. “A adopta o atitudine de ignoranţă nu este un lucru sănătos. După ce am găsit motivul comportamentului nesănătos, elevul trebuie să fie corectat imediat şi să nu se refugieze în comportamentul inadecvat”, afirmă psihologul clujean.
Comportamentul nepotrivit poate să fie penalizat doar după ce este aflat motivul acelui comportament.