Social

Clujenii pot răsufla liniştiţi: au fost refăcute stocurile de sânge

Vara, spitalele se confruntă cu o lipsă acută de sânge. Din acest motiv autorităţile au îndemnat lumea să meargă să doneze sânge.

Lipsa acută a sângelui din spitale este o problemă cu care se confruntă sistemul medical de foarte mult timp. Frecvent se fac apeluri şi se organizează campanii prin care oamenii sunt îndemnaţi să doneze sânge.

Spitalele se confruntă cu o criză de sânge în spitale în special vara atunci când numărul donatorilor scade cu 20-25% faţă de media obişnuită. Conform specialiştilor, această situaţie poate duce la deteriorarea stării de sănătate a unor pacienţi sau, mai grav, chiar la pierderi de vieţi omeneşti.


O veste bună a venit însă din partea conducerii Centrului de Donare Sânge din Cluj-Napoca care a spus că, în urma apelului făcut de ministrul Sănătăţii, numărul donatorilor aproape că s-a dublat în ultimele zile.

Vara, lipsă acută de sânge

Vara este perioada concediilor, în care lumea pleacă în vacanţe, se relaxează şi încearcă să uite de griji. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care pe perioada verii stocurile de sânge din spitale sunt pe terminate.


Pentru ca bolnavii să nu aibe de suferit, zilele trecute, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a făcut un apel în rândul românilor. Acesta îi îndemna să doneze sânge pentru ca stocurile să fie refăcute.

La Cluj, au răspuns afirmativ sute de persoane, lucru care a făcut ca la această oră spitalele să aibă suficiente provizii de sânge pentru perioada care va urma.


Stocurile de sânge, refăcute

Conform directorului Centrului de Donare Sânge Cluj-Napoca, numărul donatorilor s-a dublat în ultimele zile. “A crescut considerabil numărul persoanelor care vin să doneze sânge în urma apelului făcut de ministrul Sănătăţii. Înainte veneau în jur de 50-60 de persoane, iar zilele acestea numărul lor a ajuns până la 100. Aşadar, ne-am refăcut stocurile”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, dr. Adriana Sima, directorul Centrului de Donare Sânge Cluj-Napoca.

Nu au fost operaţii sistate

Din fericire, Clujul nu s-a confruntat cu situaţii în care operaţiile să fie sistate sau amânate din cauza lipsei de sânge. “La Cluj nu au fost afectate operaţiile din cauza lipsei sângelui. Nicio intervenţie chirurgicală nu a avut de suferit”, a mai adăugat dr. Adriana Sima.


Persoanele care vor să doneze sânge trebuie să îndeplinească anumite criterii. Câteva dintre acestea sunt: să aibe vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, greutate peste 50 kilograme, puls regulat, să nu fi sub tratament pentru diferite afecţiuni şi să nu fi avut hepatită, TBC, sifilis, malaria, epilepsie şi alte boli neurologice,boli psihice, ulcer, diabet s.a.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter