Social
SUSPECT de Ebola în România: Un bărbat venit recent din Nigeria, dus la Institutul "Matei Balş"
Un bărbat de 60 de ani din Constanţa, care s-a întors recent din Nigeria, unde a lucrat pe un vas, va fi internat, joi, la Institutul "Matei Balş" din Capitală, fiind suspectat de infectare cu virusul Ebola, a declarat managerul unităţii sanitare, Adrian Streinu Cercel.
Streinu Cercel a precizat, pentru MEDIAFAX, că bărbatul are febră mare şi nu se simte bine, motiv pentru care a mers la un spital din Constanţa, de unde a fost trimis la "Matei Balş", urmând să se stabilească dacă este infectat cu Ebola sau are o altă afecţiune.
Potrivit managerului de la "Matei Balş", în prezent este vorba doar de suspiciunea infectării cu Ebola, însă trebuie luate toate măsurile de izolare a pacientului, până când se va stabili diagnosticul, informează Mediafax.
"Întrucât a venit din Nigeria, s-a pus şi problema că ar putea avea Ebola. Este, însă, foarte puţin probabil să fie vorba despre acest diagnostic, întrucât Nigeria a fost declarată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept ţară fără Ebola", a mai spus Cercel.
Testele pentru Ebola se fac chiar la Institutul "Matei Balş", unde un etaj este izolat şi pregătit cu 15 paturi pentru eventualele cazuri.
Adrian Streinu Cercel a mai precizat că după ce bărbatul va fi adus la institut, i se vor face rapid toate testele necesare, iar joi seară va fi făcut public diagnosticul său.
Într-un video realizat de CNN, oamenii sunt informaţi cu privire la modul în care acest virus mortal se răspândeşte precum şi la modalităţile în care poate fi oprită această epidemie, despre care oficialii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) susţin că este "cea mai importantă şi cea mai gravă" din ultimele patru decenii.
Infecţia cu virusul Ebola începe ca o răceală banală, simptomele fiind adesea confundate cu cele pentru malarie, febră tifoidă sau dezinterie.
Temperatura ridicată, dureri de cap şi un gât iritat sunt primele semne că virusul Ebola intră în corp, atacând celulele sistemului imunitar. Pe măsură ce boala progresează, ochii victimelor se înroşesc pentru că vase mici de sânge se sparg, provocând sângerare din ochi, urechi, gură şi alte orificii. O persoană bolnavă va suferi de dureri în tot corpul, durere abdominală cronică şi vomă. O iritaţie apare apoi pe trunchi, extinzându-se rapid către cap, mâini şi picioare.
Perioada de incubare - intervalul dintre momentul infectării şi momentul în care primele simptome se prezintă - este cuprinsă între două şi 21 de zile, crescând riscul extinderii bolii.
În doar câteva zile pacientul ajunge la punctul critic - momentul în care fie începe să îşi revină, fie trece în faza fatală, febra hemoragică.
Virusul se transmite prin contact cu sângele unui om sau animal infectat, lichidele biologice şi organe. Odată ce febra şi durerea de cap şi de muşchi se instalează, persoana infectată prezintă deja risc de contagiere.