Social
Bănicioiu: În patru luni au fost deblocate 4.000 de posturi în spitale, o parte nu sunt ocupate încă
Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, spune că în ultimele patru luni au fost deblocate 4.000 de posturi în spitale, ca o consecinţă a faptului că a fost introdus pachetul de bază de servicii medicale, adăugând că o parte dintre posturi se află în faza de organizare de concurs pentru a fi ocupate.
Potrivit ministrului Sănătăţii, o consecinţă după introducerea de la 1 iulie a pachetului de bază de servicii medicale este aceea că atât în spitalele subordonate Ministerului Sănătăţii, cât şi în cele subordonate autorităţilor locale au fost deblocate 4.000 de posturi.
"Acum suntem în a patra lună de folosire a pachetului şi a mers aşa cum estimasem noi. Primul indicator bun este că am reuşit să deblocăm posturi în sănătate. Am reuşit să economisim atât pentru a debloca 2.400 de posturi în subordinea Ministerului Sănătăţii, adăugându-se şi spitalele din subordinea autorităţilor locale, ajungem undeva la 4.000 de posturi deblocate în astea aproape patru luni. Am toate motivele să cred că, în continuare, aplicarea pachetului serviciilor de bază trebuie făcută. E adevărat, mai sunt lucruri de corectat şi de aceea suntem în permanent dialog cu fiecare specialitate în parte şi, de la 1 ianuarie, o să se adauge şi cardul şi cred că banii vor începe să ajungă în momentul în care vom fi dublaţi de acest pachet de bază şi de card", a declarat Nicolae Bănicioiu, sâmbătă, la Cluj-Napoca.
El a precizat că o parte din cele 4.000 de posturi au fost deja ocupate, iar unele sunt în procedură de organizare de concurs pentru a fi ocupate.
El a mai declarat că nu va tolera și nu va ascunde niciun caz de malpraxis, referindu-se și la cel petrecut la Baia Mare, în care o femeie a fost operată la piciorul sănătos.
"Îmi pare rău că se întâmplă astfel de lucruri în România și sunt chestiuni care, din păcate, trenează de foarte mult timp. Cât o să fiu eu ministru n-o să tolerăm astfel de cazuri de malpraxis, luăm măsuri, comisie de anchetă, nu le mai ascundem, nu le mai aruncăm undeva într-un birou, într-un dosar care va fi analizat șapte ani. După cum ați văzut, cam toate anchetele pe care le-am făcut noi, pe toate cazurile de malpraxis, durează undeva între 7-14 zile, maximum 20. Deci, încercăm să dăm un răspuns rapid", a spus Nicolae Bănicioiu.
El a afirmat că deși astfel de cazuri se înregistrează mai ales în unități medicale care nu sunt în subordinea Ministerului Sănătății, vor fi aplicate sancțiuni, inclusiv pentru managerii respectivelor unități medicale.
"Sunt în general unități care nu sunt în subordinea MS, cum este și cea din Baia Mare, dar asta nu scuză pe nimeni și toți trebuie să respecte normele pe care noi le recomandăm. Toată lumea trebuie să-și facă treaba cu simț de răspundere și conform protocoalelor terapeutice. Nu tolerăm așa ceva, nu ne vom opri, ori de câte ori vom avea vreo suspiciune privind vreun caz presupus de malpraxis vom investiga, încercând să corectăm. Luăm măsuri și împotriva managerilor, chiar dacă nu sunt în subordinea noastră, încercăm să-i învățăm ceea ce nu funcționează bine și să le recomandăm cum trebuie să-și îmbunătățească modul de lucru și să respecte protocoalele terapeutice, iar pentru pacienții care au astfel de probleme, toată părerea de rău și asigurarea ca aceste lucruri să nu se mai întâmple, cel puțin nu atât de frecvent", a declarat Bănicioiu.
Ministrul Sănătății a adăugat că astfel de cazuri "se întâmplau la fel de des și până acum", doar că presa nu afla de ele și nu deveneau publice.
O femeie în vârstă de 84 de ani a fost operată din greșeală la piciorul sănătos în locul celui fracturat. Greșeala medicului ortoped Radu Dragoș a fost sesizată administrației Spitalului Județean de Urgență Baia Mare de aparținătorii bătrânei. Medicul a realizat greșeala și, după două zile, a efectuat operația la piciorul fracturat. În prezent este cercetat de o comisie a SJU, iar starea pacientei are o evoluție bună.
Directorul medical al SJU Baia Baia Mare, dr.Vasile Pop, a declarat vineri că, cel mai probabil, incidentul s-a produs pe fondul oboselii medicului și a orelor suplimentare lucrate.
Nicolae Bănicioiu a participat, la Cluj-Napoca, la predarea a 48 de ambulanţe noi, achiziţionate din fonduri guvernamentale, care vor ajunge la serviciile de ambulanţă din mai multe judeţe.
Arafat a declarat că, până la sfârşitul anului 2014, elicopterul SMURD care va deservi regiunea de Nord-Vest şi care va avea baza la Jibou, judeţul Sălaj, va fi funcţional, momentan existând câteva probleme care trebuie rezolvate pentru ca baza să fie funcţională.
"Elicopterul este, piloţii sunt, s-au mai primit acum elicoptere din fondurile structurale transfrontaliere care ne permit să avem elicoptere de rezervă, asta era una din probleme. Şi a doua problemă este hangarul care este în curs de rezolvare, pentru a putea fi ţinut acolo, deci anul acesta o să îl vedeţi funcţional, în mod sigur. Ştiu că este o întârziere şi o recunosc, dar anul acesta va fi funcţional", a spus Raed Arafat.