Social

Cum s-au organizat românii din diaspora pentru a vota mai repede

Cozile interminabile de la secţiile de votare din străinătate din primul tur al alegerilor i-au făcut pe români să se organizeze mai bine.

Pe reţelele de socializare românii din străinătate s-au strâns în grupuri şi se ajută reciproc.

„Mâine o să merg la vot în Danemarca cu mașina, mai am 4 locuri disponibile, dacă se găsesc doritori, sau dacă e cineva care are un loc și vrea sa ma ia și pe mine. Mulțumesc!”, a spus Cristian Babuta în grupul românilor din Suedia. La câteva minute deja a şi primit un răspuns. „Vino si ia-ma si pe mine”, a spus Cornel Iftode.


Solidaritate şi voinţă au şi românii care aşteaptă să voteze în Viena. Cozile se întind pe câteva străzi, dar românii şi-au făcut câteva reguli de bază. „AM VOTAT!!! dupa 2 ore de asteptat. Coada din poza este de pe a doua strada, sigur o sa astepte mai mult de 5 ore. Veste buna e ca parintii cu copii au prioritate, sunt topuri de declararii si se oferă si ceai”, spune o româncă din Viena.

Fiecare român din străinătate spune pe facebook care este situaţia în oraşul în care se află şi comunică între ei unde este coada mai mică: „doar un sfat...daca va vedetzi fara putintza a vota...dirijatzi.va la alte sectii...pana in Ciudad Real intarziati mai putin de doua ore...asta in caz ca veti sta muuult mai mult la o asemenea coada...Aici se voteaza continuu dar randul e subtirel”, spune Constantin Barb în grupul românilor din Spania.


Acelaşi lucru se întâmplă şi în grupul românilor din Londra. „Mi poate spune si mie cineva unde sunt mai putine persoane la sectiile de votare? eu acum plec din crowley ....”, spune un bărbat. La scurt timp acesta primeşte un răspuns: „la icr se merge repede. Adresa: Institutul Cultural Român la Londra, Belgrave Square, SW1 X8PH, Londra, UK”. Situaţia se repetă şi în alt grup: „la Bratislava nu e nimeni, am sunat mai-nainte la Ambasada, mergeti si acolo ca nu asteptati deloc!!! Si in timpul in care asteptati aici in frig, mai vizitati si orasul, mai beti o cafea, etc.”.

abonare newsletter