Social
Studenţii clujeni au petrecut a doua noapte consecutiv în amfiteatrul de la Facultatea de Psihologie
Studenţii care au ocupat, joi seară, un amfiteatru al Facultăţii de Psihologie a Universităţii "Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca au petrecut a doua noapte consecutiv în sala de curs, urmând să continue acţiunea de protest cel puţin până luni dimineaţă.
Studenţii de la mai multe universităţi clujene care au ocupat, joi seară, amfiteatrul "Nicolae Mărgineanu” al Facultăţii de Psihologie a UBB au continuat protestul pe durata întregii zile şi au rămas în sala de curs şi în noaptea de vineri spre sâmbătă.
Preşedintele Organizaţiei Studenţilor din UBB (OSUBB), Oana Onicaş, a declarat, vineri seară, că studenţii care au aderat la forma de protest vor dezbate problemele cu care se confruntă educaţia, la discuţii fiind aşteptate şi cadre didactice universitare.
"Ocuparea amfiteatrului de la Facultatea de Psihologie continuă pentru a doua noapte consecutiv şi vom sta în sala de curs cel puţin până luni dimineaţă, pe toată durata sfârşitului de săptămînă. Suntem cam 40 de studenţi de la mai multe universităţi şi aşteptăm la dezbatere şi cadre didactice universitare, iar sâmbătă şi pe preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor”, a spus Onicaş.
Ea a adăugat că, la fel ca noaptea trecută, studenţii au adus cu ei pături, perne, alimente şi apă.
Vineri, circa 20 de studenţi au pichetat Prefectura Cluj având bannere cu mesaje precum "Toţi vrem să votăm 25%, toţi vrem să contăm”, "6% pentru Educaţie”, "Universităţile sunt ale studenţilor”.
O delegaţie a studenţilor s-a întâlnit cu prefectul Clujului, Gheorghe Ioan Vuşcan, căruia i-au înmânat un memoriu cuprinzând revendicările lor.
Joi seară, peste 70 de studenţi de la UBB, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN), Universitatea de Arte şi Design (UAD) şi Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu” au ocupat amfiteatrul "Nicolae Mărgineanu" de la Facultatea de Psihologie al UBB şi au dezbătut, în cursul nopţii, problemele specifice educaţiei şi cele privind drepturile studenţilor.
Printre revendicările lor se numără alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, includerea studenţilor în proporţie de 25% în procesele de luare a deciziilor din universităţi, creşterea investiţiilor în servicii pentru studenţi, creşterea burselor studenţeşti.
Ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Cîmpeanu, a discutat, joi, cu liderii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), după ce în mai multe centre universitare din ţară au început activităţi de "occupy" în amfiteatre, studenţii fiind nemulţumiţi, printre altele, de subfinanţarea educaţiei.
Ministrul Sorin Câmpeanu a spus, la finalul întâlnirii, că le-a explicat studenţilor, pe puncte, reglementările care pot fi adoptate în sistemul universitar.
La rândul său, liderul ANOSR, Cristi Popescu, s-a declarat nemulţumit de rezultatul discuţiei cu ministrul Educaţiei şi a spus că studenţii sunt hotărâţi să-şi continue protestele, mergând până la greva foamei şi neparticiparea la examene.
Lista de revendicări a studenţilor cuprinde creşterea finanţării educaţiei şi asumarea reală de către Parlament şi Guvern a alocării a 6% din PIB pentru educaţie, aşa cum prevede legea; includerea studenţilor în proporţie de 25% din electori în alegerea rectorilor, a decanilor şi includerea acestora în aceeaşi proporţie în consiliile departamentelor din facultăţi - locul în care se iau decizii cu privire la curriculă şi planurile de învăţământ; creşterea investiţiilor în servicii pentru studenţi: creşterea burselor, în special a burselor sociale, investiţii în construcţii de noi cămine şi cantine şi investiţii în repararea şi modernizarea celor existente; implementarea reală a unui învăţământ centrat pe student, profesorii nemaifiind simpli oratori ai unor cursuri prăfuite de timp, ci cei care creează medii de învăţare pentru studenţi pentru ca aceştia să dobândească abilităţi şi competenţe, învăţând cum să folosescă informaţiile de la curs, nu doar să le reproducă.