Social

Universitatea Babeş-Bolyai va organiza admitere pentru specializările noi propuse

Universitatea Babeş-Bolyai va organiza admitere și pentru specializările noi propuse, atât la nivel licență cât și la nivel master. Astfel, pentru anul universitar 2015-2016, studenții vor putea opta pentru unul dintre locurile disponibile la următoare specializări: geografia turismului în limba germană, studii de securitate în limba engleză, administrarea afacerilor cu predare în limba germană şi leadership în sectorul public, în limba engleză.

De asemenea, UBB va organiza admitere și pentru cele 17 programe noi de master.

În acest an, Universitatea Babeş-Bolyai va scoate la concurs un număr de 4.910 de locuri bugetate, peste 9.000 de locuri în regim cu taxă și 2.655 de locuri pentru învățământ la distanță și învățământ cu frecvență redusă pentru studii universitare de nivel licenţă.


La nivel master vor fi scoase la concurs 3.500 de locuri la buget, peste 6.000 de locuri la taxă și aproximativ 1.000 de locuri pentru învățământ cu frecvență redusă.

Pentru o prelucrare mai eficientă a datelor, candidații pot utiliza formularul de preînscriere în programele de studii ale UBB. Înscrierea efectivă prin completarea formularului de înscriere, depunerea acestuia la sediile  facultăților și parcurgerea celorlalți pași anunțați în programele de admitere ale UBB, rămân obligatorii.


Perioada de admitere este 14-31 iulie 2015. Calendarul admiterii cuprinde perioada de înscrieri, probele de concurs, afişarea rezultatelor, depunerea contestațiilor, confirmarea locurilor, perioada de redistribuire a locurilor rămase disponibile şi a fost stabilit la nivelul fiecărei facultăţi din cadrul UBB.

Pentru admiterea în anul universitar 2015-2016 facultăţile din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai au elaborat diferite tipuri de probe scrise sau orale pentru testarea cunoştinţelor şi capacităţilor cognitive ale elevilor. Facultăţile din cadrul UBB vor lua în considerare media examenului de bacalaureat, cu pondere diferită.


Tematica de concurs şi bibliografia pentru probele scrise se găsesc afişate pe paginile oficiale ale fiecărei facultăţi.

Metode alternative de admitere la UBB

La Facultatea de Business a UBB 200 de elevi din clasele a XII-a și a XI-a au participat, în 25 aprilie, la un concurs de cunoștințe gratuit, prin care şi-au asigurat o metodă alternativă de admitere. Concursul a fost construit cu întrebări teoretice și practice de tip grilă cu o singură variantă corectă de răspuns, la disciplinele Economie sau Matematică.


Astfel, candidații care au obținut o notă peste 9, vor putea alege să fie incluși în clasamentul admiterii doar pe baza acestei note. Totodată, elevii care au obținut note între 6 și 9 la concursul de cunoștințe, vor putea alege ca media generală de admitere să fie calculată cu 30% nota de la concurs și 70% nota de la examenul de Bacalaureat.

De asemenea, dacă absolvenții examenului de Bacalaureat nu au participat la concursul de cunoștințe sau nu doresc să se țină cont de nota obținută, pot opta pentru admiterea bazată exclusiv pe media generală de la BAC.


Potrivit datelor transmise de Facultatea de Business, 41 de candidați au obținut note peste 9 la concursul de cunoștințe și 70 au obținut note între 6 și 9, informează romanialibera.ro.

Metoda alternativă de admitere se desfășoară în premieră în acest an și a fost propusă de cadrele didactice ale facultății și aprobată de Consiliu, potrivit reprezentantului facultății, Valentin Toader.

Metode alternative de admitere similare sunt organizate în Universitatea Babeş-Bolyai şi la alte facultăţi, între care se numără: Facultatea de Matematică şi Informatică, Facultatea de Fizică, Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică, Facultatea de Biologie si Geologie, Departamentul de Biologie, liniile română şi germană, Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Mediului, Linia maghiară de Filosofie din cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie, Departamentul de Sociologie al Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială şi Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor. 

La cât se ridică taxele de înscriere

Taxele de înscriere pleacă de la 30 de lei și ajung până la 220 de lei, în funcție de facultatea pe care o aleg candidații. Pe lângă taxa de înscriere, absolvenții de liceu trebuie să plătească și o taxă de procesare a admiterii, care este de 30 sau 50 de lei, în funcție de facultate.

Astfel, taxa de procesare a admiterii este de 50 de lei la facultățile Chimie şi Inginerie Chimică, Biologie şi Geologie, Ştiinţa şi Ingineria Mediului, Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei și la Facultatea de Studii Europene. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter