Social

400 de cărți au „călătorit” de la Paris spre România, pentru a-i bucura pe copiii defavorizați. Povestea unui voluntar care nu și-a uitat țara

Sute de cărți cu povești au fost dăruite de Crăciun copiilor din medii defavorizate din Sălaj cu sprijinul asociației RO Solidaritate, creată în Franța.

Cărți pentru copiii defavorizați. Cărți pentru copiii defavorizați.

 

 


Andreea Ember este președinta Asociației RO Solidaritate, care a luat ființă în urmă cu trei ani. Ea a venit înainte de sărbători în România, pentru a aduce 400 de cărți copiilor defavorizați din Sălaj, scrie occidentul-romanesc.com.

 


Președinta asociației, originară din Zalău și în vârstă de 35 de ani, face drumul Franța – România des, uneori chiar lunar, pentru a ajuta familiile din România care nu au parte de un trai bun, chiar dacă s-a stabilit la Paris.

Copiii cu afecțiuni oncologice, sprijiniți de asociație

„Suntem o organizație umanitară, non-profit, care oferă sprijin atât copiilor în dificultate din România, cât și familiilor cu copii care vin în Franța pentru tratamente oncologice.


Am fost solicitați, mai mulți români, ca traducători pentru consultații în cazul familiilor care veneau cu copiii în Franța, pentru tratamente oncologice. Părinții nu vorbeau franceză, astfel că aveau nevoie de interpreți. Așa a început și povestea RO Solidaritate, de fapt. Noi, cei implicați în asociație, ne-am cunoscut la protestele anti-corupție din 2017, care aveau loc în Paris în solidaritate cu cele din România. Toți eram implicați, într-un fel sau altul, în acțiuni de voluntariat în scopul ajutorării familiilor de români ai căror copii urmau tratamente oncologice în Paris. Mulți oameni doreau să ne ofere donații, ca să ne ajute, dar nu le puteam primi pentru că nu aveam o formă legală de funcționare. La finalul anului 2018, a luat ființă oficial asociația, din dorința noastră, a tuturor, de a ne implica în schimbarea lucrurilor nu doar prin proteste, ci prin acțiuni civice concrete, în teren”, a povestit Andreea Ember, pentru sursa menționată.

Alimente pentru familiile sărace din țară

De asemenea, asociația furnizează produse alimentare, o dată la trei – patru luni, pentru mai multe familii aflate în grija asociației: zece familii din Sălaj, una din Galați și una din Constanța.


„Probabil am o chemare care nu mă lasă să mă desprind de România, dar există și partea cealaltă, a vocii rațiunii, care îmi spune că dacă m-aș întoarce acum în țară eficiența sprijinului meu ar scădea. Ceea ce fac în Franța îmi asigură resursele financiare ca să pot ajuta aici, acasă”, a mai spus președinta asociației.

CITEȘTE ȘI:

Mamă și copil grav bolnav, blocați în gară la Cluj. Un „șofer de suflet” i-a dus până la Iași: „Mă îmbrac într-un minut și pornesc”

Ultimele Stiri
abonare newsletter