Sport

Mascotele Jocurilor Olimpice de iarnă

<p><img class="caption" src="documente/stories/03_martie/01_ziua/mascotele-jocurilor-de-iarn.jpg" border="0" alt="Cele trei mascote ale Jocurilor Olimpice de la Soci 2014: ursul polar, leopardul şi iepurele" title="Cele trei mascote ale Jocurilor Olimpice de la Soci 2014: ursul polar, leopardul şi iepurele" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Un leopard, un urs polar şi un iepure vor fi mascotele Jocurilor Olimpice din 2014, care se vor desfăşura în oraşul rusesc Soci, situat la malul Mării Negre.</p>

Trei mascote au fost selecţionate pentru a fi reprezentarea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2014, de la Soci, ca urmare a unui vot al telespectatorilor ruşi, primul dintre cei care s-au pronunţat fiind chiar primul ministru Vladimir Putin, care a ales un leopard al zăpezilor.

De altfel, leopardul a obţinut şi cel mai bun scor, 28% din voturile telespectatorilor, efectuate prin sms şi apeluri telefonice în cadrul unei emisiuni de două ore pe primul canal de televiziune rus, relatează Agerpres. Celelalte opţiuni sunt un iepure şi un urs alb, cele trei urmând să fie mascotele oficiale ale Jocurilor, a anunţat şeful Comitetului de organizare Soci 2014, Dmitri Şcernicenko.


Votanţii au avut de ales între nouă propuneri de mascote, toate desenate sau create de cetăţeni ruşi şi preselecţionate din 24.000 de sugestii, potrivit sursei citate. Procesul a prilejuit o dezbatere intensă pe forumurile de internet. Printre aceste propuneri au figurat un delfin albastru pe schiuri galbene şi un urs brun, care nu au fost reţinute.

Leopardul, favoritul lui Putin

Premierul rus Vladimir Putin, care a investit enorm din prestigiul personal pentru ca Soci, o staţiune balneară la malul Mării Negre, să primească dreptul de a organiza Jocurile, s-a pronunţat pentru leopard, care este prezentat în poziţie verticală, pe un snowboard. „Leopardul este puternic, rapid şi frumos. Această specie a fost exterminată aici, în Caucaz, dar acum renaşte“, a declarat el la o întâlnire cu studenţii din Soci, potrivit imaginilor retransmise de televiziunea rusă. Reproducerea leopardului persan în Rusia, de unde a dispărut în anii 1950, a fost decisă tocmai în perspectiva pregătirilor pentru Jocurile Olimpice de la Soci, mai relatează Agerpres.


Avantaj datorită infrastructurii sportive

Soci 2014 sunt a doua competiţie olimpică găzduită de Rusia, după ce în 1980 Moscova a fost gazda Jocurilor Olimpice de vară (JOV). Investiţiile făcute de Rusia în infrastructura sportivă au făcut ca această ţară să fie aleasă şi gazdă a Campionatului Mondial de Fotbal din 2018.

Aceasta va fi cea de a 22-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă (JOI), care au început să se dispute în 1924. Până în 1992, olimpiadele de vară şi cele de iarnă se disputau în acelaşi an, dar ediţia JOI din 1994 de la Lillehammer a fost prima organizată separat de JOV.

Ultimele Stiri
abonare newsletter